avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Mama mea are pensie de agricultor in valoare de 160 ron si as vrea sa stiu daca poate lua si pensie de urmas dupa tatal meu .Se pot cumula cele doua pensii ?Pensia de urmas ar fi cam de380-400 ron.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 21:22, 22 Septembrie 2014
Nu se pot cumula pensiile, dar poate opta ptr pensia de urmașa fiindcă este mai mare si este mai avantajoasa ptr dumneaei.
Trebuie sa se decidă care o vrea...la una trebuie sa renunțe !
La oricare se decide,va primi tot 350 de lei-indemnizatia minima pentru pensionari.
Poate opta pt. pensia cea mai avantajoasa.Pensia de urmas e de 50% din pensia decedatului.
Daca are varsta pt. pensie de limita de varsta poate sa opteze pt. pensia de urmas si sa depuna catele pt. ajotorul de vaduva (lg. 578 - care este de 113 lei, daca pensia de urmas nu depaseste 363 lei). Daca nu opteaza pt. pensia de urmas, ajutorul de vaduva nu il poate obtine deoarece pensia ei de agricultor e mai mare de 140 lei.( dupa cum prevede lg 578)
Actele necesare atat pt pensia de urmas cat si pt. lg. 578 sunt: copie BI, copie certificat de nastere (al ei),copie certif. casatorie, copie certificat deces + copie dupa cuponul ei de pensie si cuponul de pensie al decedatului. Cererile ti se gasesc la casa de pensii de care apartine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas 2014 rev3enge rev3enge buna seara, am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de vaduva livisor27 livisor27 sunt angela p. am 64 de ani.momentan am pensie de urmas.sotul a decedat pe 6 dec 2012.la acel moment el avea pensie de drept in valoare de 763 lei,iar eu tot ... (vezi toată discuția)
Ajutor lunar acordat sotului supravietuitor MIA_VL MIA_VL Buna ziua! Mama mea a lucrat in agricultura si a avut pensia minim garantata de 350 lei. Tata a murit acum un an si pensia lui era de 600 lei. Pensia de ... (vezi toată discuția)