avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor lunar acordat sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor lunar acordat sotului supravietuitor

Buna ziua!
Mama mea a lucrat in agricultura si a avut pensia minim garantata de 350 lei.
Tata a murit acum un an si pensia lui era de 600 lei. Pensia de urmas ar fi trebuit sa fie 50% din pensia tatalui si i s-a spus ca trebuie sa opteze pentru una din ele. A ramas cu pensia ei care era mai mare si probabil daca era cea de urmas trebuia sa o mareasca pentru a ajunge la nivelul minim garantat.
Totusi am aflat de cazuri similare care au mai primit o suma de completare si au o pensie mai mare de 350 lei. Ma poate lamuri si pe mine cineva de ce sunt calcule diferite?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:36, 18 Aprilie 2011
Dvs. va referiti la ajutorul lunar acordat sotului supravietuitor. Acordarea acestui ajutor este reglementata prin Legea nr. 578/2004, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 255/2007.
www.avocatnet.ro/content/art...

Mama dvs. poate beneficia de acest ajutor numai daca pensia de agricultor este mai mica de 140 lei (deci numai pensia de agricultor, nu si diferenta pana la 350 lei care reprezinta pensia sociala minima garantata).
Interventie moderator:
:rtfm:
MIA_VL:
Pentru continuarea aceluiasi subiect intrati tot pe acest topic, folosind butonul "raspunde". Nu e necesar sa deschideti un alt topic.



MIA_VL a scris:
Buna ziua!
Multumesc pentru raspunsul la intrebarea de ieri 17 aprilie 2011!
Daca mama renunta la pensia de 350 lei pe care o primeste datorita faptului ca a lucrat in Cooperativa Agricola de Productie , in favoarea celei de urmas (50% din 600 lei pensia sotului decedat = 300 lei ) , poate solicita ajutorul pentru sotul supravietuitor prevazut in legea 255/2007 ?


Da, daca mama opteaza pentru pensia de urmas si are varsta standard de pensionare va primi si ajutorul lunar acordat pentru sotul supravietuitor. Vedeti ca sunt mai multe conditii prevazute in Legea nr. 578/2004. Acesta este motivul pentru care v-am dat link-ul, sa cititi actul normativ.

O precizare: cuantumul pensiei de urmas nu este jumatate din cuantumul pensiei sustinatorului decedat. El este jumatate din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat inmultit cu valoarea unui punct de pensie, deci este mai mic decat jumatate din cuantumul pensiei sustinatorului decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia minima sociala si pensia proprie iulianadonose iulianadonose O persoana care a iesit la pensie in 2009, cu o pensie de 271 lei, dupa 6 luni a facut i s-a mai acordat un ajutor de urmas, pers. fiind vaduva, in coantum de ... (vezi toată discuția)
Ajutorul lunar pentru soþul supravieþuitor simpatyk simpatyk Buna ziua Am o matuse care are pensie de urmas dupa sotul ei si vrea sa stie daca poate lua si Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor Legea nr. 578/2004 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas gherca anton gherca anton parintii mei au aproape 6o ani de casatorie, tata a decedat 22 septembrie2018 ,pensie amindoi limita de virsta,la deces a primit mama bani de inmormintare de ... (vezi toată discuția)