avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia minima sociala si pensia proprie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia minima sociala si pensia proprie

O persoana care a iesit la pensie in 2009, cu o pensie de 271 lei, dupa 6 luni a facut i s-a mai acordat un ajutor de urmas, pers. fiind vaduva, in coantum de 113 lei.Intrebarea este, daca trebuia sa primeasca marita pensia ei in momentul cand s-a acordat pensia soviala de 350 ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:16, 6 Noiembrie 2011
Nu, nu trebuia sa i se mareasca pensia proprie.

Doamna beneficia de pensie proprie si de ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor acordat in temeiul Legii nr. 578/2004. Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor este un drept care se stabileste si se plateste de sistemul public de pensii. Potrivit art. 3, alin. (1) din OUG nr. 6/2009, pensia se cumuleaza cu ajutorul lunar. Cele doua, adunate, depasesc cuantumul de 350 lei.

Art. 3, alin. (2) din OUG nr. 6/2009 dispune ca pensia sociala minim garantata se acorda numai daca veniturile de care care beneficiaza o persoana, venituri stabilite si platite de sistemul public de pensii, se situeaza sub 350 lei.
Art. 3. - (1) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, atat de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat si de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum si de drepturi stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor acestor venituri.
(2) Pensia sociala minima garantata se acorda numai in situatia in care veniturile prevazute la alin. (1), insumate, se situeaza sub nivelul prevazut la art. 1.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu am dreptul la pensia sociala minima garantata? carmenboz carmenboz As dori sa ma lamuriti de ce nu am dreptul la pensia minima garantata de 350 RON ? Mentionez ca pensia actuala este de : 240 RON iar pe langa aceasta mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de vaduva livisor27 livisor27 sunt angela p. am 64 de ani.momentan am pensie de urmas.sotul a decedat pe 6 dec 2012.la acel moment el avea pensie de drept in valoare de 763 lei,iar eu tot ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas seba1103 seba1103 Vaduva de 13 ani, detinatoare de pensie de urmas de un an de zile in valoare de 380 de lei, vreau sa stiu daca primesc acel ajutor de pensie pentru vaduvele ce ... (vezi toată discuția)