avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... De ce nu am dreptul la pensia sociala minima garantata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

De ce nu am dreptul la pensia sociala minima garantata?

As dori sa ma lamuriti de ce nu am dreptul la pensia minima garantata de 350 RON ? Mentionez ca pensia actuala este de : 240 RON iar pe langa aceasta mai beneficiez de un ajutor lunar pentru sotul supravietuitor reprezentand suma de 110 RON . Din cate stiu , ajutorul lunar se acorda in situatia in care venitul realizat este mai mic de 364 RON . Intrebarea mea este : Nu ar trebui sa beneficiez de pensia minima garantata 350 ron + 110 ron (fiind ajutorul pentru sotul supravietuitor). Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mitrealenuta , utilizator 13:59, 5 Februarie 2018
Gasiti raspunsul la intrebarea dvs. in dispozitiile art. 3 din OUG nr. 6/2009:
Art. 3.
(1) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, atat de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat si de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum si de drepturi stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor acestor venituri.
(2) Pensia sociala minima garantata se acorda numai in situatia in care veniturile prevazute la alin. (1), insumate, se situeaza sub nivelul prevazut la art. 1.

Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor este un drept stabilit si platit de sistemul public de pensii, prin urmare se regaseste printre drepturile enumerate la art. 3, alin. (1) din OUG nr. 6/2009. Acesta se aduna cu pensia dvs. si, intrucat rezultatul adunarii este 350 lei, nu se mai poate acorda altceva (art. 3, alin. 2 din OUG nr. 6/2009).
pensia sociale minima garantata se acorda si pentru pensionarii anticipati sau anticipati partial care , datorita penalizarilor ,au cuantum sub 350 lei ?
@tulceanul

Bineinteles ca se acorda si acestor categorii de pensionari. In OUG nr. 6/2009 nu exista distinctii intre categoriile de pensii de care beneficiaza pensionarii. Criteriul de acordare a indemnizatiei sociale pentru pensionari este numai nivelul cuantumului pensiei.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara, o persoana care nu beneficiaza de niciun fel de pensie poate beneficia de pensia minima sociala (indemnizaţia socială pentru pensionari) ?
Va multumesc.
@ aleko27

Nu, pentru că, deşi au redenumit-o "indemnizaţie", ea este o pensie nu o indemnizaţie. De ea pot beneficia numai persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii.
Obiectul OUG nr. 6/2009 îl constituie pensionarii ale căror venituri sunt foarte mici. Accesaţi link-ul de mai jos şi citiţi preambulul OUG nr. 6/2009 şi art. 2, alin. (1) din acest act normativ.
www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Pensia minima sociala si pensia proprie iulianadonose iulianadonose O persoana care a iesit la pensie in 2009, cu o pensie de 271 lei, dupa 6 luni a facut i s-a mai acordat un ajutor de urmas, pers. fiind vaduva, in coantum de ... (vezi toată discuția)
Pensia cap Erzsikem Erzsikem Imi poate spune cineva daca pensia CAP + pensia de urmas de veteran de razboi poate depasi 350 ron? cei de la casa de pensii mi-au spus ca pensia cumulata nu ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor rusulia rusulia Buna ziua, Tatal meu care a decedat anul acesta avea o pensie de 500 lei. Cand tata a decedat i-am depus mamei la casa de pensii Ilfov, dosarul pentru ... (vezi toată discuția)