avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:
o cunostinta, barbat, nascut in dec.1947, beneficiar al unei pensii de invaliditate si de ajutor de insotitor si cu un stagiu de cotizare de aprox.30 ani, a devenit vaduv de curand, sotia sa fiind angajata in momentul decesului, as dori sa va intreb in ce conditii poate beneficia de pensie de urmas si daca poate opta pt pensia cea mai favorabila/ in martie 2012 indeplineste conditiile pt pensie limita de varsta, in aceasta situatie mai poate opta pt pensia de urmas daca cea a dlui va fi mai mica/ mentionez ca in prezent are o pensie de invaliditate de 650 lei si ajutorul de insotitor de aproc.500 lei
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:20, 4 Octombrie 2011
si deasemenea poate cumula pensia de invaliditate cu cea de urmas sau singura varianta este aceea de a opta pt pensia cea mai favorabila? cum se procedeaza in acest caz si de ce acte are nevoie avand in vedere ca nu se poate deplasa si va fi nevoie sa umble altcineva la casa de pensii?
va multumesc !
Cele doua pensii nu se pot cumula.

Legea 263/2010

Art. 92. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Problema,care se pune,este daca sotia(sustinatorul decedat)indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.


Art. 83. - Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas 2014 rev3enge rev3enge buna seara, am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este ... (vezi toată discuția)
Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)