avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie

Buna ziua,
Va solicit cu doua intrebari.
1 Daca se poate incheia o tranzactie avand ca obiect incheierea unui proces civil,proces al carui stadiul procedural este in pronuntarea apelului. A.P.
2 Daca tanzactia se incheie sub forma unui inscris autentic (notar public)sau in fata instantei de judecata .Multumesc
Cel mai recent răspuns: dragonel , utilizator 09:16, 26 Iulie 2013
1. Avand in vedere specificitatea tranzactiei, de a preveni sau stinge un litigiu, inclusiv in faza executarii silite (art.2267 Noul cod civil), raspunsul este DA, se poate incheia tranzactia in apel.
2. Incheiati in scris tranzactia si va prezentati cu documentul la urmatorul termen de judecata, ceraand instantei sa ia act de aceasta tranzactie si sa pronunte o hotarare judecatoreasca de expedient (prin care se va consfinti tranzactia judiciara)
Atentie: pentru a putea încheia valabil o tranzactie judiciara partile trebuie sa îndeplineasca toate condotiile pentru încheierea valabila a oricarei conventii: capacitate, consimtamânt, obiect, cauza.

1. Tranzactia poate interveni in orice stadiu al procesului, fond, apel, recurs...In apel, tranzactia va trebui sa vizeze renuntarea la apel si achiesarea la hotararea instantei de fond si nu modificarea hotararii instantei de fond
2. Ambele variante
Da, ambele variante sunt viabile.

Ar fi de preferat sa incheiati tranzactia in fata instantei si sa fie redactata de avocat deoarece instanta poate sa nu fie de acord cu tranzactia si sa platiti degeaba notarul.Adica instanta poate sa nu ratifice tranzactia dintre parti.
Daca tranzactia este redactata de avocat va costa mai putin decat daca mai platiti si notarul.

Daca nu aveti avocat angajat este normal sa mergeti la notar.
Florea Ana-Maria a scris:

1. Tranzactia poate interveni in orice stadiu al procesului, fond, apel, recurs...In apel, tranzactia va trebui sa vizeze renuntarea la apel si achiesarea la hotararea instantei de fond si nu modificarea hotararii instantei de fond
2. Ambele variante


Va rog:bow:Ce parere aveti de ac. jurisprudenta?:

-----------------------"Desi art. 304 din Codul de procedura civila nu cuprinde o dispozitie care sa permita desfiintarea hotarârilor pronuntate în fond si în apel, pentru ipoteza în care partile au încheiat o tranzactie, stingerea litigiului conform învoirii partilor trebuie recunoscuta si în faza procesuala a recursului, pentru a se da eficienta principiului disponibilitatii, care guverneaza procesul civil.
Deoarece hotarârile pronuntate în fond si în apel nu mai pot fi mentinute în situatia stingerii litigiului prin învoiala partilor, Curtea urmeaza sa dispuna anularea lor, aplicând prin analogie dispozitiile art. 247 alin. 5 din Codul de procedura civila, conform carora, în situatia renuntarii la drept, hotarârea primei instante va fi anulata, dispozitii care, nefiind potrivnice judecatii în recurs, îsi gasesc aplicabilitatea si în aceasta faza procesuala, potrivit art. 316 din Codul de procedura civila.----
"
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
dragonel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amanarea termenului de judecare in vederea medierii Dorra78 Dorra78 Daca ma aflu deja intr-un proces (urmeaza a se judeca un recurs), se poate cere o amanare in vederea incercarii unei medieri? Multumesc. (vezi toată discuția)
Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)
Ieșirea din indiviziune pe cale judecătorească Enescu Nicolae Enescu Nicolae Suntem doi frați și deținem în comun un teren agricol cu o suprafață de 2 ha. Dorim să ieșim din indiviziune pe cale judecatorească. Am căzut de ... (vezi toată discuția)