buna ziua, as dori sa imi spuneti si mie ce parere aveti despre urmatoarele (cei de la ITM nu m-au ajutat prea mult din pacate:( )
1. ce sactiuni exista pt angajatori daca acestia nu emit o decizie prin care modifica codul COR cu care a fost incadrat un salariat dupa ce acest cod COR a fost modificat?
2. ce sanctiuni exista pt angajatori daca pentru salariatii cu clauze de mobilitate nu se prevede in contract prestatia suplimentara in bani/natura conform C muncii?
3. ce sanctiuni exista pt angajator daca CIM nu are nr si data inregistrarii in registrul general al salariatilor? (acest registru exista, insa CIM nu prevede nr de inregistrare, ci se lasa spatii libere)
multumesc frumos!!!!!
Nu exista prevazuta in legislatia muncii sanctiuni prentru asa ceva .. insa , daca in urma unui control al ITM-ului s-a trasat un plan de masuri care sa implice emiterea sau completarea unor acte , atunci in caz de neindeplinire sanctiunea este amenda, potrivit Legii nr.108/1999.
Art. 23. -
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei:
.....
b) neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
....
1 si 2 - avertisment si daca masura trasata nu este rezolvata urmeaza amenda.
3 - amenda 1500-2000 lei (art.260 alin.1 lit.e si/sau p). Daca in urma controlului se stabiliste ca acele contract sunt de fatada pentru a acoperi munca la negru se aplica sanctiunea prevazuta la lit.e), existand riscul unei sanctiuni cu inchisoarea de unu la doi ani daca se constata "primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca" (contractul neinregistrat in registrul de evidenta al salariatilor si in registrul eloctronic de evidenta al salariatilor cu respectarea art. 16 din c.mun. nu poate fi considerat legal).
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3) , cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
Art. 264
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
Contract de munca
sor_ile
Buna ziua !
Fac contabilitate primara de cateva luni pentru o firma de fast food dar inca nu mi-au facut contract de munca. Intrebarea mea este: daca vine ... (vezi toată discuția)
Munca la negru
dorana
Buna ziua
Lucrezi de 2 saptamani si inca nu am contractu de munca.A venit acuma control de la ITME,am raspuns la ceva intrebri....intrebarea mea este ,,Pot sa ... (vezi toată discuția)