O societate pe actiuni este contactata de un SRL care doreste sa comande o cantitate de produse in valoare de 500.000.ron.SRL-ul doreste sa achite contravaloarea marfii la livrare dupa finalizarea intergii comenzi.SA nu dispune de fonduri pt a finanta productia,dar SRL-ul este dispus sa puna la dispozitia SA-ului 200.000.ron,daca i-se transmite dreptul de proprietate asupra actiunilor pe care le detine societatea,iar la finalizarea productiei va restitui actiunile in schimbul de sumei plus dobanda de 10% pe an.(toate acestea doar pe baza cuvantului de onoare) Este legala aceasta posibila solutie?
Nu este legala o astfel de solutie pentru ca avem o participare la capital, SRL vine cu aport de capital in SA si astfel dobandeste calitatea de actioar si implicit actiuni pe care este libera sa le cesioneze cand doreste. Acest aport la capital nu este si nu poate fi purtator de dobanzi pentru simplu fapt ca nu este un contract de imprumut, iar legea nr. 31/1990 prevede ca aportul la capital nu genereaza dobanzi. Dobandirea dreptului de proprietate asupra actiunilor din SA trebuie supus procedurii de inregistrare la Registrul Comertului.
O solutie ar fi achitarea unei plati in avans cu instituirea unei garantii in caz de neonorare la termen a comenzii ...
@lucian - este legala deoarece tranzactia este in fapt un imprumut garantat cu actiunile SA si nu o participare la capital.
"dar SRL-ul este dispus sa puna la dispozitia SA-ului 200.000.ron,daca i-se transmite dreptul de proprietate asupra actiunilor pe care le detine societatea" - daca facem abstractie de termenii utilizati (normal, intr-o conversatie dintre non-specialisti in drept), ceea ce reiese este un imprumut cu o garantie pe actiuni.
Drept comercial
Calinpetru
SA-A,B actionari unde A este si administrator.Societatea a fost contactata de un SRL care doreste sa comande o cantitate mare de decoratiuni in valoare de 500 ... (vezi toată discuția)