Detinem un Srl, unde suntem 3 asociati, fiecare avand 1/3 din partile sociale.
Am avut o intelegere initiala in care, de comun acord, toti 3 ar fi trebuit sa investim ca si aport propriu in lei, suma de 21000 lei fiecare.
Doi dintre asociati au depus fiecare suma de 21000 lei, insa al treilea a depus doar 16400, desi detine parti sociale din firma in egala masura ca si cei doi.(1/3).
A trecut un an de la depunerile respective. Aporturile fiecarui asociat sunt evidentiate in contabilitatea firmei.
(Firma nu a inregistrat profit pe 2011.)
Acum, al treilea asociat, vrea sa se retraga din firma si isi vrea suma ca si aport propri inapoi, adica cei 16400 lei cu o dobanda de 3%/ LUNA!!!
Doar in aceste conditii este de acord sa isi cedeaza partile sociale(1/3).
Intrebarea mea este daca asociatul in cauza, pe langa ca nu a respectat intelegerea initiala, referitoare la aportul propriu, adica a depus mai putin decat ceilalti doi, desi detine parti sociale, procentual la fel, are acest drept de a-si cere banii inapoi + dobanda de 3%/LUNA?
In actul constitutiv este stipulat urmatorul text:
"Poate fi exclus din societate:
- asociatul care pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat."
Care ar fi demersurile legale prin care asociatul in cauza sa cedeze partile sociale?(fiind dorinta lui, insa conditionata!!!)
Ceilalti doi asociati i-au propus sa-i returneze suma integrala de 16400 lei, in 6 rate lunare egale, insa FARA dobanda.
Deduc din cele relatate ca exista tensiuni intre asociati, mai precis intre cei doi vs al treilea. Daca asa este, cei doi asociati care ar continua afacerea ar avea interesul sa preia integral partile sociale de la cel de-al treilea.
Cu toate ca nu este corect sa se aplice dobanzi la valoarea nominala a partilor sociale ce se transmit, in opinia mea ar trebui redactat actul aditional de cesionare a partilor sociale al celui de-al treilea asociat catre cei doi ramasi, pe considerentul ca tergiversarea ar duce - cred - la tensiuni mult mai ample.
Daca in acel act aditional de cesiune se va trece o valoare mai mare (cu 3% de exemplu) a partilor sociale, diferenta se va impozita.
Inca un "mic" amanunt la varianta propusa de a achita contravaloarea partilor sociale in rate lunare: cum cesionarea cu caracter suspensiv nu se accepta de catre ORC, ori perfectati actul oficial DUPA ce ati platit integral asociatului ce i se cuvine, ori se merge pe incredere si acesta semneaza actul inca de pe acum cu mentiunea ca a primit contravaloarea partilor sale sociale.
Ramane la libera dvs. apreciere...
Insa totusi nu sunt lamurita 100%....
1. Asociatul care cedeaza partile sociale celorlati doi are dreptul LEGAL sa ceara dobanda?
2. Daca asociatul in cauza, pe langa ca nu a respectat intelegerea initiala, referitoare la aportul propriu, adica a depus mai putin decat ceilalti doi, desi detine parti sociale, procentual la fel, poate fi exclus din societate conform textului de mai jos din actul contitutiv:
In actul constitutiv este stipulat urmatorul text:
"Poate fi exclus din societate:
- asociatul care pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat."
Ce demersuri trebuie facute, in cazul in care invocam excluderea asociatului in cauza?
Trebuie sa faceti distinctia intre capitalul social depus (adica aportul la constituirea capitalului social) si creditarea / imprumutarea societatii in scopul realizarii activitatii economice. Sunt doua notiuni distincte.
Daca vorbiti de capitalul social, conform art. 68 din legea nr. 31/1990 aportul asociatilor la capitalul social nu este purtator de dobanzi. Aportul la capitalul social se depune la constituirea societatii sau cand se decide majorarea capitalului social, insa este obligatorie varsarea aportului in acest din urma caz deoarece nu se poate face inregistrarea in evidenta Registrului Comertului.
Daca vorbiti de creditare societate / imprumutarea societatii, verificati daca in contractul de imprumut incheiat intre societate si asociatul care o imprumuta este stipulat ca imprumutul este generator de dobanzi.
Sper ca vorbim despre acelasi lucru...
1. Asociatul cedent poate sa va ceara un pret net superior fata de valoarea initiala a partilor sociale, diferenta respectiva insa nu se numeste dobanda si se impoziteaza.
2. Unde, cum, cand si sub ce forma s-a incheiat acea "intelegere"?
Punerea in intarziere ar fi trebuit sa fie precedata macar de o NOTIFICARE prealabila si din acel moment sau la expirarea termenului stipulat in acea notificare decurge punerea in intarziere...
Dupa cum ziceam mai sus, sper ca vorbim despre acelasi lucru, adica despre capitalul social si nu despre imprumut acordat de unul sau mai multi asociati catre firma...
Si daca tot suntem la capitolul capital social, imi puteti spune ce capital subscris si varsat are firma, valoarea unei parti sociale si numarul de parti sociale detinute de fiecare asociat in parte?
Nu s-a facut nicio notificare referitoare la faptul ca al 3-lea asociat nu si-a indeplinit promisiune VERBALA referitoare la depunerea sumei integrale de 21000 lei.
Capitalul social varsat este de 210 lei.
Suntem 3 asociati, iar fecare dintre noi detinem in mod egal 1/3 din partile sociale.
Intelegerea vis-a-vis de aportul propriu al fiecaruia a fost VERBALA, deci nu exista niciun contract de imprumut, astfel nu poate fi vorba, cred eu, de o dobanda. Sumele depuse cu disp. de incasare se regasesc in contabilitate:
Asociatul A: 21000 lei - aport propriu;
B: 21000 lei - ap. propriu si
C:16400 lei - ap. propriu.
Excludere asociat
nerotudor
Buna seara.Va rog a-mi raspunde la urmatoarea speta:
Un asociat care detine 45% din capitalul social al unui SRL (celalalt
actionar detine 55% si este si ... (vezi toată discuția)