avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare imobil si clauza catre unul dintre copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare imobil si clauza catre unul dintre copii

Mama a vandut fratelui meu un imobil (casa) cu clauza de intretinere.

Dupa decesul mamei, eu pot sa cer rezerva succesorala ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:45, 19 Mai 2012
Stimate forumist,
Este importanta data decesului, pentru a stabili sub incidenta carui cod se va dezbate succesiunea. Conform noului cod, in vigoare de la 01 octombrie 2011, art. 1091 al. 4 ”Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare. ”
andreigrigoriu a scris:

Stimate forumist,
Este importanta data decesului, pentru a stabili sub incidenta carui cod se va dezbate succesiunea. Conform noului cod, in vigoare de la 01 octombrie 2011, art. 1091 al. 4 ”Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare. ”

Decesul a fost in 29.12.2009, iar dezbaterea s-a facut FARA sa fiu citat, fratele declarand notarului ca NU imi stie adresa, desi locuim ambii in Bucuresti, am aceeasi adresa de 23 de ani si, evident, a fost la mine in casa in acest timp ! Am acelasi numar de telefon mobil de 13 ani, aceeasi adresa e-mail de 10 ani si site de Internet personalizat cu numele meu .ro (acum folosesc un pseudonim, scuze !)

Luni voi merge la notarul despre care am aflat de la arhiva CNPB, care-mi va elibera certificatul de mostenitor urmad sa ma adresez instantei.

Parerea mea, subiectiva desigur, este ca "judecata" se face in functie de legea valabila in raport cu speta cu care este investita instanta. Ori, instanta va fi sesizata cu anularea dezbaterii succesorale, pentru lipsa mea ca mostenitor si reconstituirea rezervei succesorale.

Mai mult, cred ca chiar "smecheria" folosita pentru a ma indeparta de la dezbatere este o dovada clara de rea-credinta din partea fratelui.

Credeti ca am sanse ? Evident, nu "prin mine", pentru ca voi angaja un avocat, nu am pretentia ca stapanesc domeniul, dar as vrea sa stiu ce sanse am dintr-o sursa complet independenta, asa cum este acest forum !
Parerea mea este aceea ca momentul de referinta nu este data decesului, ci data incheierii actului de v/c.

Prezumtia instituita de art.1091 se aplica doar contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a noului cod. Pentru contractele incheiate anterior se aplica prevederile art.845 ale vechiului cod civil, prezumtia instituita de acel articol privind doar contractele de v/c incheiate cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere.

Totusi, puteti incerca. Exista si opinia potrivit careia art.845 isi gaseste aplicarea si in cazul contractelor de intretinere (contracte nereglementate de vechiul cod) pe principiul potrivit caruia pentru identitate de ratiune se impune identitatea de solutii.

Cred ca exista si jurisprudenta in acest sens. Daca memoria nu cumva imi joaca vreo festa. In ultima vreme, are acest obicei :duh:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri relu65 relu65 Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)