avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament atacat, incheiat cu hot. jud. def., paratu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament atacat, incheiat cu hot. jud. def., paratu vrea sa deschita iar proces

bunicul meu a divortat, in urma mariajului a rezultat un copil; dupa aceea s-a recasatorit cu bunica-mea, care avea 2 copii dintr-o casatorie anterioara.
dupa 20 ani a murit bunicu care intre timp a facut un testament prin care ii lasa toate bunurile mobile si imobile lui tata
bunuri fizice ramase 1 casa la curte - era pe vrea comunismului
la 1 luna dupa moartea lui baiatul din prima casatorie l-a dat in judecata pe tatal meu, atacand testamentul, proces care s-a incheiat cu hotarare judecatoreasca definitiva
dupa cativa ani a murit si bunica-mea
acum 10 ani am vandut casa
dupa revolutie in baza hj tatal meu a revendicat terenuri mostenire dupa bunicul pentru care a primit titlu de proprietate direct pe numele lui
acum 4 luni a murit tatal meu
am facut succesiunea terenuri + alte bunuri
astazi mama mea a primit un telefon de la fratele vitreg al tatalui meu ca n-e da in judecata din nou in legatura cu bunurile lasate mostenire de bunicul meu - in acest moment casa la curte vanduta in urma cu 10 ani, terenuri dobindite prin reconstituirea dreptului de proprietate.
are sansa sa aiba castig de cauza?
are legitimitate acest demers?
am motive de ingrijorare tinand cont ca pe hotararea veche nu sunt mentionate decat o parte din bunuri
astept cu interez raspunsurile dvs.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
extradragon, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:53, 23 Decembrie 2008
Nu are nicio sansa, atata timp cat actuala actiune are acelasi obiect si cauza cu vechea hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a respins actiunea sa de anulare a testamentului. Aceasta hotarare are autoritate de lucru judecat. Nu are relevanta ca in hotararea veche nu sunt mentionate toate bunurile defunctului, testamentul facand dovada calitatii de mostenitor a tatalui dv. dupa bunicul, tatatl sau.
Poate ca acum a introdus o actiune de constatare a nulitatii absolute a testamentului, iar daca nu exista identitate intre obiect, cauza si parti, atunci nu poate fi invocata exceptia autoritatii de lucru judecat pe baza vechii hotarari.
Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care, studiind actiunea si obiectul ei raportat la continutul vechii hotarari, va putea sa va spuna care este situatia "in concreto". ;)
Nu ne-aţi spus ce dispune instanţa în hotărîrea dată. Eu cred că fiul care a atacat testamentul în instanţă a obţinut rezerva succesorală, de care voinţa defunctului nu îl putea lipsi.

Dacă e aşa, el are acelaşi drept la rezervă din toate bunurile care ulterior ar fi intrat în patrimoniul defunctului.
Însă, dacă este vorba despre terenuri pentru care s-a cerut reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor restituirii, dreptul acelui fiu este condiţionat de existenţa cererii privind reconstituirea dreptului de proprietate. Dacă nu a depus cerere în termenul prevăzut de lege, atunci nu poate avea cîştig de cauză.

Liviu S.Bordaş
in acest moment doar am fost 'amenintati' ca o sa fim dati in judecata, cu cunosc in principiu nici cauza nici cum va formula cererea in instanta; dar in principiu bunul de la care a inceput tot tantamul 'casa la curte' nu mai este in patrimoniu, fiind vanduta unei terte persoane acum vreo 10 ani cu toate actele in regula adica contract vanzare cumparare, cadasru, intabulare, ei s-au legat la telefon de acest bun. dupa divort si partaj fostei sotii ii revenea o parte din casa, care a fost cumparata de bunicul meu, existans citante de mana cu artori
dupa moartea bunicului fratele vitreg in speranta ca nu mai avem acte care sa dovedeasca cumpararea cotei indivize care ii revenea mamei sale a intentat proces
care sa incheiat cu hotarire judecatoreasca definitiva
in acest moment , dupa moartea tatalui meu si nestiind ca bunul a fost vandut se gandesc sa deschida iar proces dand-o pe mama mea in judecata si/sau pe mine
eu inca nu am reusit sa iau legatura cu ei
dar in principiu ei acuza ca la momentul in care s-au judecat nu au avut bani si ca acum au, ca tata a mituit avocatii, procurorul judecatorul si etc. si ca acum daca a murit el nu ne mai descurcam si cred ei ca rezolva ceva
sunt convins ca nu fac aceste lucruri decat din rautate.
sunt convins ca nu au facut nici cerere de revendicare a altor bunuri in numele bunicului.
am sa incerc azi 16.12.2008 sa redau continutul testamentului si continutul hot.jud.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2008
extradragon, utilizator
Legenda sau informatii suplimentare
Bunicu – Gica
Fiu din prima casatorie Ion
Bunica – Elena
Tatal meu – Nicu

precizez ca bunicul meu a decedat in 1982

Reproducere Testament

Testament
Nr .../ 20.08.1982

Subsemnatul Gica, domiciliat in bucuresti, ..., casatorit, avand un copil, dispun prin prezentul testament, urmatoarele:
Las fiului sotiei mele, Nicu, domiciliat in bucuresti,..., toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi in patrimoniul meu la data decesului, instituindu-l legatar universal.
Cunost dispozitiile art. 841 cod civil si legea 319/1944 cu privire la rezerva cuvenita descendentilor si sotiei supravietuitoare, dar aceasta este vointa mea si doresc a fi respectata intocmai.
redactat la notariatul de stat local buc., astazi data autentificarii si dactilografiat de parte in trei exemplare.

Reproducere Hot.Jud.

Dosar nr.../1992
Jud. sectorului, mun .buc.
Sentinta civila nr...
Sedinta publica de la ..../1993
Instanta compusa din.....

Pe rol pronuntarea asupra cauzei civile de fata.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica de la ...1993 cand instanta avand nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitatea partilor sa depuna note scrise la dosar, s-a amanat pronuntarea la acest termen cand a dat urmatoarea sentinta:

Instanta,

Prin actiunea inregistrata la ...1992, reclamantii Elena si Nicu au chemai in judecata pe paratul Ion solicitandu-se a se constata ca sunt singurii mostenitori ai defunctului gica, masa succesorala fiind compusa din teren 300 mp, si casa edificata pe acest teren compusa din 4 camere, imobil situat in bucuresti...
In motivarea actiunii se invedereaza ca la data de ...1992 s-a deschis succesiunea defunctului Gica, cu ultmul domiciliu in buc...., iar la data deschiderii succesiunii aveau vocatie succesorala realmente Elena in calitate de sotie supravietuitoare, reclamantul Nicu in calitate de legatar universal al paratei in calitate de descendent de gradul i – fiul defunctului, si cum pana la aceasta data paratul nu a acceptat expres sau tacit succesiunea solicitata a se constata ca acesta este strain de succesiune.
La termenul din ....1992, paratul depune la dosar o intampinare cerere reconventionala, prin care solicita sa se constate calitatea sa de mostenitor legal al defunctului, sa se stabileasca masa succesorala si sa se dispuna iesirea din indiviziune, motivand ca imediat dupa decesul autorului sau s-a prezentat la notariat, procedura notariala fiind suspendata promovand actiunea inregistrata in dosar nr.../1983 pe rolul jud sector..., buc., avand ca obiect partaj succesoral, dosar ce s-a perimat fiind lasat in nelucrare.
De asemenea se precizeaza in cererea neconventionala ca masa succesorala se compune din teren si imobil situate in buc...
La termenul din ...1993, se depune la dosar de catre parati o cerere completatoare la cererea reconventionala prin care solicita reductiunea testamentului facut de defunct in favoarea reclamantului Nicu pana la limita calitatii disponibile.
S-a dispus atasarea dosarului material si a dosarului ..../1983.
Analizand actele depuse la dosar instanta retine si constata urmatoarele: la data de ...1983 paratul Ion a chemat in judecata pe reclamantii din prezenta cauza solicitand sa se constate calitatea de mostenitori ai defunctului si sa dispuna reducerea testamentului lasat de defunct reclamantului Nicu si iesirea din indiviziune a partilor, precizand ca masa succesorala se compune din imobil situat in buc....
Prin sentinta civila ..../1985 s-a constatat in baza art. 248 si 252 c.p.civ. perimata actiunea introdusa de reclamantul Ion impotriva paratilor Nicu si Elena.
Asupra exceptiei de tardivitate a cererii de reductiune a testamentului invocata de catre reclamnat instanta urmeaza a constata ca actiunea in reductiune fiind o actiune personala patrimoniala este supusa prescriptiei de 3 ani, prev.de art. 3 din decr. 167/1939, urmand a respinge cererea reconventionala formulata de parat si cererea completatoare ca tardiv formulata.
Se va retine de asemenea ca in baza testamentului autentificat cu nr..../1982 de not.local sect. defunctul l-a instituit pe reclam. Nicu legatar universal si cum nici reclam. Elena nu a formulat in termen cererea de reductiune a testamentului urmeaza a se admite in parte actiunea principala constatandu-se deschisa succesiunea dfunctului Gica, constatandu-se ca masa succesorala se compune din imobil – teren in suprafata de 300 mp si constructie formata din 4 camere situata in buc..., constatandu-se de asemenea calitatea de unic mostenitor al reclamantului Nicu in calitate de legatar universal.
Se ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.

Pentru aceste motive
in numele legii
hotaraste:

Admite in parte actiunea formulata de recl. Elena domiciliata in buc... si Nicu domiciliat in buc...impotriva paratului Ion domiciliat in buc... si respinge cererea neconventionala si cererea completatoare formulata de parat.
Constata deschis succesiunea defunctului Gica decedat in 1982
Constata ca masa succesorala se compune din imobil – teren in suprafata de 300 mp si constructie edificata pe teren formata din 4 camere situat in buc...
Constata calitatea de unic mostenitor a reclamantului Nicu in calitate de legatar universal
Se ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica azi ...1993.
presedinte, jud., grefier,
dact RC
5 ex.


stiu sigur ca nu s-a depus recurs
am un exemplar pe care scrie ceva de genul definitiv si irevocabil, exemplar pe care nu il gasesc in acest moment, si nu stiu exact cum e formulat, am inteles ca trebuie sa merg la judec. ca sa pun stampila pe alt exemplar, ptr. orice caz, si ma gandeam sa mai scot si cateva copii legalizate din judecatorie pe care sa pun stampila cu definitva sau poate ca o sa scrie direct pe copie nu stiu exact cum se procedeaza.
imi cer de asemenea scuze pentru inarzierea cu care atasez acete reproduceri, dar am avut ceva probleme cu netul si cu timpul.
astept lamuriri la cele spuse , depuse si aratate.
va multumesc anticipat....
Dumneavoastra trebuie sa aveti dovada ca hotararea respectiva este definitiva si irevocabila. Si faceti ceea ce ati mentionat dumneavoastra in mesajul anterior.
Apoi, in cazul unui litigiu cu acelasi obiect invocati autoritatea de lucru judecat.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Calcul rezerva succesorala georgescuev georgescuev Buna ziua, A murit bunica mea (mama tatalui) si a murit si tatal meu la scurt timp fara sa fi fost facut procesul de succesiune dupa bunurile lui bunica. ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor raul89 raul89 Buna ziua. Intr-o speta se cere constatarea nulitatii absolute a unui certificat de mostenitor suplimentar, dar nu se solicita si nulitatea certificatului de ... (vezi toată discuția)
Cote parti partaj succesoral sile2011 sile2011 buna ziua bunica mea care a decedat , mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile , si tot prin testament ma numit si legatar universal al ... (vezi toată discuția)