avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan - permisul de conducere a fost anulat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan - permisul de conducere a fost anulat sau suspendat?

ma numesc adrian si as avea nevoie de un ajutor
in luna iunie 2011 am fost oprit de un organ de politie in jurul orei 02:00, si ca sa spun mai pe scurt: fiola 0,81 iar la sange 1.35...am fost chemat in judecata in septembrie, s-a amanat pronuntarea si asa mai departe pana in luna decembrie am lalait-o pe la judecatorie pana s-a dat sentinta, ma asteptam la ce-i mai rau, adica 8 luni cu suspendare, mi-a scazut o treime din pedeapsa ca am recunoscut fapta si le-am zis ca sunt de acord sa fiu judecat pe baza rezultatelor din dosar. eu sunt din caracal, in februarie am facut recurs la curtea de apel craiova pt a mai lungi procesul (lucram in armata si trebuia sa-mi dau demisia din cauza problemei, trebuia sa-mi mai iau si eu banii marac pe o luna).
in luna martie s-a dat sentinta definitiva: 8 luni cu suspendare. o sa postez mai jos sentinta.
intrebarea mea este urmatoarea: permisul meu de conducere a fost anulat sau suspendat? multi mi-au zis ca pot sa merg sa-l ridic dat fiind faptul ca au trecut lunile de suspendare ale permisului si ca in sentinta nu scrie nimic de permis.
va multumesc din suflet si astept un raspuns sa stiu ce am de facut.

Solutie: În baza dispoziţiilor art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicata, cu aplicarea art 320 ind 1 alin 1,2,3,4 si 7 din CPP condamnă pe inculpatul C.C.A., fara antecedente penale, cetatean roman, la pedeapsa de 8 luni închisoare. În baza disp.art. 71 alin 1 – 3 Cp , aplică inculpatului pedeapsa accesorie de interzicere a drepturilor prev. de art. 64 alin 1 lit a şi b Cp, cu excepţia dreptului de a alege În baza disp.art. 81 alin 1 Cp, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 8 luni ce se compune din 8 luni pedeapsă aplicata şi 2 ani termen de încercare, conform disp. art. 82 Cp . În baza dispozitiilor art. 71 alin. 5 Cp, suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare. În baza disp.art. 359 Cpp , atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cp, privind revocarea beneficiului suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza disp. art. 191 alin. 1 Cpp, obligă inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare la Curtea de Apel Craiova pentru Ministerul Public si pentru partile prezente si de la comunicare pentru partile lipsa.
nu instanta dispune anlarea permisului. acesta va va fi anulat de la data ramanerii definitive a sentintei (fara sa va fie comunicat, probabil). puteti da din nou de permis la un an tot de la aceasta data.
asta am inteles dar si persoane care lucreaza in politie mi-au zis ca daca nu scrie nimic de permis in hotarare inseamna ca nu este anulat. va rog sa ma lamuriti ca nu mai inteleg nimic. deci in hotarare trebuie sa scrie sau nu ca permisul meu va fi anulat?
multumesc!
Nu, in hotarare nu se prevede ca permisul se anuleaza , pentru ca anularea intervine ca o consecinta a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru una din infractiunile prev de art 114 din Oug.195/2002 printre care se afla si infractiunea prev. de art.87.al.1 din Oug.195/2002 pentru care ati fost condamnat.
Art. 114.
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
c) Abrogată prin punctul 32. din Ordonanţa de urgenţă nr. 63/2006 începând cu 01.12.2006.
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
sanatate va doresc!
Buna seara!
Si eu sunt in aceeasi situatie ca Adrian. Pana acum am inteles, permisul este anulat, dar dupa trecerea unui an, pentru redobandirea permisului de conducere se face scoala iarasi sau se da sala direct?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Cat se presupune ca trebuie sa stau pe bara dupa raspunsul urmator: MihaiAlexandru361 MihaiAlexandru361 Salutare tuturor , pe 10 ianuarie am avut procesul penal si am primit in sfarsit un raspuns dupa ce am asteptat 1 an si 2 luni. Problema mea a fost ca am ... (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva - anulare permis mihai62 mihai62 sentinta penala definitiva, ucidere din culpa,art178 al.2 cp,cu referire la art.320 ind.1 cpp.,condamnare cu suspendare in baza art.81 cp,-pedepse accesori ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere renghea_relu renghea_relu am fost trimis in judecata pentru art 87, alin 1 OUG 195/2002, si am primit urmatoarea hotarare: in baza art. 87, alin 1 din OUG 195/2002, cu aplicarea art ... (vezi toată discuția)