avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cat se presupune ca trebuie sa stau pe bara dupa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cat se presupune ca trebuie sa stau pe bara dupa raspunsul urmator:

Salutare tuturor , pe 10 ianuarie am avut procesul penal si am primit in sfarsit un raspuns dupa ce am asteptat 1 an si 2 luni. Problema mea a fost ca am circulat pe drumurile publice cu o alcoolemie de 0.45 si a trebuit sa dau permisul , in fine nu voi intra in detalii prea mult , o sa scriu mai jos sentinta pe care am primit-o si voi ruga pe cineva sa-mi explice cat mai clar ce inseamna aceasta. Ce ma intereseaza cel mai mult e cat trebuie sa mai astept ca sa dau iar de permis. Mi-am sters numele din solutionare , sa nu va speriati ca am scris xulescu.

Solutie: În baza art. 87 al.1 din OUG.195/2002, republicata cu aplicarea art. 3201 C.p.p., cu aplic.art.74 lit.a Cp, rap la art.76 lit.d CP: Condamna pe inculpatul XULESCU la pedeapsa de 6 luni închisoare. În baza art. 71 C.p. Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei. În baza art. 81, 82 C.p. Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 2 ani si 6 luni, compus din durata pedepsei la care se adaugă un interval de 2 ani, prev. de art. 82 C.pen., si atrage atentia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 CP. În baza art. 71 alin.5 CP, pe durata suspendarii executarii pedepsei închisorii, se suspenda si aplicarea pedepselor accesorii prev. de disp.art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b CP. În baza art. 191 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 250 lei, cheltuieli judiciare către stat. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică azi, 10.01.2013

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: MihaiAlexandru361 , utilizator 11:19, 14 Ianuarie 2013
Puteti sustine examen dupa ce trece un an de la data la care acesta hotarare ramane definitiva.
Art.116. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramânerii definitive a unei hotarâri judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
Am citit undeva ca as putea sa fac o cerere ca sa pot da mai devreme , nu trebuie neaparat sa treaca acel an.

Citez:
"Daca prin sentinta nu s-a dispus in mod expres si explicit si restrangerea dreptului de a conduce un autovechicul pe drumurile publice , implicit , si a dreptului de a obtine un permis de conducere , pentru o anumita perioada determinata , dupa ispasirea pedepsei , nici organul nu va putea interzice , nici sa va inscrieti la examen si nici sa va elibereze permisul de conducere in cazul in care promovati examenul.
Asa ca , faceti dvs o cerere in care solicitati sa fi-ti inscris la examen si in care cereti sa vi se raspunda MOTIVAT , atat in fapt cat si in drept.
In 30 de zile sunt obligati sa raspunda , daca raspunsul este negatic , ii atacati la Institutia Prefectului , in 15 zile de la primirea lui.
Daca si Institutia Prefectului da raspuns negativ mergeti la Tribunal la Sectia Contencios Administrativ si cereti obligarea lor sa va lase sa dati examen si in cazul promovarii sa emita permis de conducere."
In primul rand, instanta se pronunta asupra faptei penale, asta condamna, nu ea va restrange sau anuleaza dreptul de a conduce, ci politia rutiera va anuleaza permisul in cazul unei condamnari pe legea circulatiei.
In al doilea rand.. ce motivare sa va aduca in plus pt un refuz cat exista lege, refuz pe care sa-l mai si atacati :)? Un an si punct
Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătoreasc
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

Art.115. – (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr.126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau a anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.
Multumesc foarte mult pentru ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare dispozitiv sentinta ady_deva ady_deva Condamnă pe inculpatul la: -6 luni închisoare ......., cu aplic. art.320/1 C.p.p. şi cu aplic. art.74,76 lit.d C.p.Privează pe inculpat de exerciţiul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere anulat sau suspendat? lemar lemar Inculpatul este condamnat pt savarsirea infractiunii prevazute de art 86,al2 din OUG nr 195/2002 la pedeapsa de 1 an inchisoare.Potrivit art 71CP interzice ... (vezi toată discuția)
Infractiune privind circulatia pe drumurile publice - interpretare solutie mamymeu82 mamymeu82 imi spuneti va roTip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 86 alin. 1 OUG 195/2002, cu aplic. art. 3201 Cpp, condamnă pe inculpatul Sauciuc ... (vezi toată discuția)