avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere anulat sau suspendat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere anulat sau suspendat?

Inculpatul este condamnat pt savarsirea infractiunii prevazute de art 86,al2 din OUG nr 195/2002 la pedeapsa de 1 an inchisoare.Potrivit art 71CP interzice drepturile prevazute de art 64 lit a) teza a II-a si lit b) cod penal pe perioada prevazuta de art 71 al 2) din CP.
Potrivit art 81 dispune suspendarea conditionata a executarii pe o perioada de 3 ani conform art 82 CP.
In baza art 81 CP si art 71 al 5 CP suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.

Termenul de incercare expira la sfarsitul anului 2011.Persoana in cauza mai are dreptul de a conduce sau trebuie sa dea examen din nou pentru obtinerea permisului de conducere?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri sau recomandari.
Cel mai recent răspuns: lemar , utilizator 11:51, 22 Septembrie 2011
ART. 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în urmãtoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vãtãmarea corporalã a unei persoane, sãvârşitã ca urmare a nerespectãrii regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva pentru infracţiunile prevãzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
c) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul se afla în urmãrire penalã pentru sãvârşirea uneia dintre infracţiunile prevãzute la art. 24 alin. (6);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitãrii profesiei sau ocupaţiei de conducãtor de vehicule, prevãzutã la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încãlcarea normelor legale, situaţie constatatã de instanta competenta.
(2) Permisul de conducere se anuleazã şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulãrii permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
ART. 115
(1) Suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de cãtre poliţia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane şi în cazul în care impotriva titularului acestuia s-a hotãrât o astfel de mãsura de cãtre o autoritate strãinã competenta pentru o fapta sãvârşitã pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeanã cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitãrii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptatã la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificatã de România prin Legea nr. 126/1997 .
(2) Hotãrârea asupra suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce un vehicul sau anulãrii permisului de conducere se comunica titularului de cãtre poliţia rutiera care a dispus mãsura.
ART. 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rãmânerii definitive a unei hotãrâri judecãtoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevãzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacã:
a) au trecut 6 luni de la data executãrii pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei ori suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducãtor de autovehicule, prevãzutã la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocatã.
(2) Persoana cãreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, ca urmare a sãvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fãrã a fi necesarã trecerea vreunui termen de la data aplicãrii mãsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflatã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) trebuie sa facã dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical şi psihologic;
b) nu a fost condamnata prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva pentru una dintre infracţiunile prevãzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1).
In mod cert permisul dv este anulat si puteti sa dati din nou examen pt permis dupa trecerea unui an de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti de condamnare.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat se presupune ca trebuie sa stau pe bara dupa raspunsul urmator: MihaiAlexandru361 MihaiAlexandru361 Salutare tuturor , pe 10 ianuarie am avut procesul penal si am primit in sfarsit un raspuns dupa ce am asteptat 1 an si 2 luni. Problema mea a fost ca am ... (vezi toată discuția)
Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)
Infractiune privind circulatia pe drumurile publice - interpretare solutie mamymeu82 mamymeu82 imi spuneti va roTip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 86 alin. 1 OUG 195/2002, cu aplic. art. 3201 Cpp, condamnă pe inculpatul Sauciuc ... (vezi toată discuția)