avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturi si obligatii chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturi si obligatii chiriasi

Buna ziua
...de curand m-am mutat cu chirie si....am ghinionul!!!...sa am sub apartamentul meu un vecin "cel putin ciudat!"in sensul ca.....imi este interzis sa fac dus dupa ora 22.00, orele de liniste inseamna "nici musca!" ca sa nu mai vorbim de folosirea apei, atentie la umblatul prin apartament, a mers pana acolo incat seara la 22.00 opreste apa calda pe toata coloana sa nu se mai faca dus ptr ca il deranjeaza!!! etc...Expresia lui preferata..."aici este proprietate privata si voi sunteti chiriasi deci aveti drepturi limitate!!!"....amenintari cu politia si alte sicane....Mentionez ca suntem o familie care in afara de faptul ca am trecut prin cateva incercari grele, suntem absolut normali, cu obiceiuri si preocupari normale si firesti ....La putin timp de la mutarea in acest apartament ne-am inscris in cartea de imobil iar contractul de inchiriere este absolut ok...inregistrat la finante. Ce urmeaza in scurt timp este sa rezolvam cu viza de flotant insa noi avem inca domiciliul stabil cateva strazi distanta de apartamentul unde locuim acum cu chirie si nu am considerat-o o urgenta chestiunea asta....In concluzie imi poate spune cineva cum sa procedez cu "vecinul nemultumit!"..?!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:49, 18 Noiembrie 2012
Sa va mutati!
Scuzati-ma daca sunt transanta, dar trai linistit nu veti avea cu el, iar autoritatile sau proprietarul apartamentului in care locuiti nu se vor implica la o asa "pricina".
Daca nu vreti sa va mutati sau nu puteti sau....sau..., n-aveti decat sa va luptati cu el "in lupta dreapta". Dv. locuiti deasupra, nu? :giggle:

Aveti dreptul la un trai identic cu proprietarii si nu aveti alte obligatii in afara celor ale proprietarilor.
Ce v-a spus individul este o marlanie de parvenit!
Multumesc frumos ptr raspuns.....de mutat nu am sa ma mut, proprietarul de la care am inchiriat chiar este super ok.....eu cred ca acest vecin are o problema cu cei care in viata au reusit sa "agoniseasca" mai mult (ma refer la cel de la care am inchiriat!).....oricum sunt o fire calma, nu am sa ma cert cu "vecinul" si daca chiar va fi nevoie de un arbitru...sa il aleaga el!...daca va uitati peste subiectele deschise de mine aici va veti da seama la ce m-am referit cu "incercari grele!"....oricum in fata lui Dumnezeu toti suntem egali!!!
Exact acest tip de problema am avut si eu intre un vecin si chirias de curand. In calitate de proprietar m-am dus in vizita la vecin si l-am facut să înteleaga că daca mai continuă il dau în judecata pentru daune materiale pentru că viciază posesia locatarului.

Art. 1.786. - Locatorul este ținut, chiar fără vreo stipulație expresă:
a) să predea locatarului bunul dat în locațiune;
b) să mențină bunul în stare corespunzătoare de folosință pe toată durata locațiunii;
c) să asigure locatarului liniștita și utila folosință a bunului pe tot timpul locațiunii.
Art. 1.789. - Locatorul este obligat să întreprindă tot ceea ce este necesar pentru a asigura în mod constant locatarului folosința liniștită și utilă a bunului, fiind dator să se abțină de la orice fapt care ar împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosință.
Art. 1.790. -
(1) Locatorul garantează contra tuturor viciilor lucrului care împiedică sau micșorează folosirea lui, chiar dacă nu le-a cunoscut la încheierea contractului și fără a ține seama dacă ele existau dinainte ori au survenit în cursul locațiunii.
(2) Locatorul nu răspunde pentru viciile care erau aparente la data încheierii contractului și pe care locatarul nu le-a reclamat în condițiile art. 1.690 alin. (3).
Art. 1.791. -
(1) Dacă locatorul nu înlătură viciile în cel mai scurt termen, locatarul are dreptul la o scădere proporțională a chiriei. În cazul în care viciile sunt atât de grave încât, dacă le-ar fi cunoscut, locatarul nu ar fi luat bunul în locațiune, el poate rezilia contractul, în condițiile legii
(2) Atunci când aceste vicii aduc vreun prejudiciu locatarului, locatorul poate fi obligat și la daune-interese, în afară de cazul când dovedește că nu le-a cunoscut și că, potrivit împrejurărilor, nu era dator să le cunoască.
Care este reglementarea din care ati citat , dle avocat Munteanu ?
Legea 287/2009 privind Nou Cod Civil.........

Alte discuții în legătură

Vecin absurd alopici2005 alopici2005 am un apartament in bucuresti intr-un bloc cu 4 etaje . locuiesc la etajul al 2 -lea iar vecinul de sub mine este total absurd si se cearta cu aproape toti ... (vezi toată discuția)
Deranjarea linistii publice rilurianna rilurianna Buna ziua!Suntem doua fete,studente. De 3 luni ne-am mutat intr-un apartament dintr-un bloc nou. De 3 luni vecinul de langa ne persecuta la modul ca daca ... (vezi toată discuția)
Acces la subsolul tehnic al blocului TheMask TheMask Avem in bloc un locatar care periodic, fara sa anunte pe nimeni, merge in subsolul blocului si opreste ba apa calda, ba apa rece ba ambele. As dori sa stiu ce ... (vezi toată discuția)