avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Talon suspendat. Contestare amenda + recuperare talon?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Talon suspendat. Contestare amenda + recuperare talon?

Buna tuturor. In data de 17 05 2012 ora 21 am fost oprit de un echipaj de politie pe E 583 am primit amenda si mi s-a retinut talonul pentru anvelope uzate. Politaiul s-a prezentat fara sapca in cap, nu a vrut sa imi prezinte o legitimatie si nu a vrut sa treaca mentiunile mele in PV. Nu am semnat nimic, am primit toate actele inapoi si o dovada in loc de talon si am plecat.
Vreau sa contest amenda si sa imi recuperez talonul. Mentionez ca masina e inscrisa in bulgaria. Cum trebuie sa procedez si care sunt pasii de urmat?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: weezy , utilizator 16:09, 10 Octombrie 2012
In termen de 15 zile de la data la care o sa primiti procesul verbal acasa aveti dreptul de a-l contesta la judecatoria pe raza careia s-a savarsit contraventia.
Am facut contestatie, si pe baza certificatului de grefa mi s-a prelungit dovada. Cum pot face sa imi primesc talonul pana la proces? Pt ca vreau sa ies din tara cu masina.
Art. 198. – hg 1391 reg.aplic. oug 195
(4) Raportul de retinere, precum si documentele sau placutele cu numarul de înmatriculare, eliberate de o autoritate straina retinute în conditiile legii, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române pentru a fi remise autoritatilor emitente.

cel mai probabil va trebui sa mergeti in Bulgaria dupa certificatul de inmatriculare din moment ce se prevede ca acesta sa fie trimis autoritatii emitente.

cel mai probabil va trebui sa mergeti in Bulgaria dupa certificatul de inmatriculare din moment ce se prevede ca acesta sa fie trimis autoritatii emitente.

Aveti mare dreptate dar v-ati cam grabit in aceeasi hotarire de guvern la :
art 201Atunci cand vehiculul este inmatriculat sau inregistrat intr-un alt judet decat cel pe teritoriul caruia a fost constatata fapta, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se trimit, dupa expirarea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, serviciului politiei rutiere din judetul care are in evidenta vehiculul.

Art. 202

(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are in pastrare, proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.
(2) In cazul introducerii plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, in dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare se inscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre politia rutiera in baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotararii judecatoresti ramase definitive.

Asa ca domnul contravenient daca stie cum sa procedeze sau consulta un avocat se duce in Bulgaria dar pe litoral nu dupa numere. Am avut o speta asemanatoare cu un certificat de inamtriculare retinut si a carui remitere a fost refuzata de politia rutiera iar acum au de plata 34.000 ron.
stelian67 a scris:

Art. 202
(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are in pastrare, proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.

(2) In cazul introducerii plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, in dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare se inscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre politia rutiera in baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotararii judecatoresti ramase definitive.

Asa ca domnul contravenient daca stie cum sa procedeze sau consulta un avocat se duce in Bulgaria dar pe litoral nu dupa numere. Am avut o speta asemanatoare cu un certificat de inamtriculare retinut si a carui remitere a fost refuzata de politia rutiera iar acum au de plata 34.000 ron.

de acord cu acest punct de vedere dar "conducatorul auto" al autovehicului inmatriculat in Bulgaria va putea circula numai cu dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare, dovada pe care o poate prelungi pana la o hotarare definitiva si irevocabila a instantei privind plangerea depusa impotriva procesului verbal de contraventie.

ce se va intampla cu certificatul de inmatriculare in cazul in care plangerea este respinsa?

de unde isi va recupera certificatul de inmatriculare din moment ce art .198 prevede trimiterea acestuia autoritatii emitente in cazul unui document eliberat de o autoritate straina?

politia rutiera restituie certificatul de inmatriculare autoritatii emitente, in cazul de fata fiind vorba de un vehicul inmatriculat de o autoritate straina se vor aplica prevederile Art. 198. si nu cele de la art. 201 sau art. 202.

art. 201 prevede modalitatea de transmitere a certificatului de inmatriculare in cazul in care acesta este retinut in alt judet deci nu are nicio legatura cu Bulgaria.

art. 202 prin cele 2 aliniate se refera la restituirea unui certificat de inmatriculare al unui autovehiculat inmatriculat in Romania.

daca ti se retine certificatul de inmatriculare in alta tara ptr un motiv prevazut in legislatia tarii respective de unde iti recuperezi certificatul?
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Am cumparat o masina si am depasit cu 3 zile termenul de 90 de ... Lixw Lixw Am cumparat o masina si am depasit cu 3 zile termenul de 90 de zile pentru schimbarea talonului al meu fiind confiscat ulterior in trafic, Am plătit ... (vezi toată discuția)
Talon + placute de inmatriculare retinute Dexter11 Dexter11 Buna ziua. Am si eu o problema in legatura cu [b]Talonul[/b] si [b]Placutele de inmatriculare[/b] a unei masini inmatriculate in [b]Anglia[/b]. Deci, ... (vezi toată discuția)
Certificat de inmatriculare retinut - redobandire cataNFS cataNFS Buna ziua ! Mi-a fost suspendat certificatul de inmatriculare pentru cauciucuri uzate , problema a fost imediat remediata ,am fost la Rar am rezolvat problema ... (vezi toată discuția)