avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestatie prescrisa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestatie prescrisa

Buna ziua

In data de 07.12.2011 am primit CARTEA DE MUNCA ,in care are inscrisa o inadvertenta, o decizie unilaterala angajator-diminuare salariu.
In perioada 01.10.2011-13.12.2011 am fost in concediu medical, cu diagnosticul de "bronsita cronica" , am avut circa 70 zile CM consecutive, cu spitalizare.circa 30.
In 30.01.2012 am actionat in justitie angajatorul iar avocatul acestuia in intampinare sustine ca "actiunea este prescrisa" sa intocmit dupa 45 zile de la primirea cartii de munca
Dar din data de 14.12.2011 pana la 30.01.2012 (daca nu tinem cont de data de 14.12.2011 , 45 zile era in data de 28.01.2012 care este sambata , iar actiunea este depusa luni ?

Va rog sa-mi comunicati daca concediul medical nu se ia in calcul in aces caz, si daca intradevar actiunea este tardiva.

Cu deosebita stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 21 Mai 2012
@ lucretiaciocan

Ce obiect are actiunea dvs ? ... termenul la care va referiti nu incepe sa curga de la data comunicarii carnetului de munca ..
Obiectul actiunii este conflict de munca/anularea unei decizii de diminuare salariu, decizie luata unilateral de catre angajator/ decizie primita de la angajator in data de 29.12.2011.
In aparare/intampinare acesta sustine "solicitam instantei sa aibain vedere ca la data de 07.12.2011subscrisa i-am predat acesteia pe baza de proces verbal carnetul de munca in original, unde la poz 60 este evidentiaia in mod explicit aceasta modificare salariala intervenita .In aceste conditii consideram ca sunt incidente dispozitiile art 211 lit a din legea 62/2011 potrivit carora "masurileunilaterale de modificare ,suspendare sau incetarea contractului de munca ...pot fi contestate in termen de45 zile calendaristice de la data de la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa" - si din acest punct de vedere contestatia a fost formulata cu depasirea termenului de prescriptie.
Angajatorul incearca prin diverse "rationamente juridice " sa demonstreze ca actiunea este prescrisa

Cu stima
Termenul de contestatie incepe sa curga de la data comunicarii deciziei unilaterale de modificare a salariului si nicidecum de la data primirii carnetului de munca...

Dreptul la actiune se naste de la data luarii la cunostinta de masua luata , asa prevede art.211 lit.a din Legea nr.62/2011... in speta, termenul incepe sa curga din data de 29.12.2011.

Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tardivitatea introducerii actiunii conform art.211 l 62/2011 TheaCarla TheaCarla Art.211 alin1 lit a ) din L 62/2011 prevede\\" Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza :a) masurile unilaterale ... (vezi toată discuția)
Termen de contestare a deciziei de desfacere a contractului de munca PopaPopas1 PopaPopas1 In data de 24.11.2011, am primit un preaviz prin care eram anuntat de decizia de concediere a mea cf art. 65 (1) din Codul Muncii. In acest previz, se ... (vezi toată discuția)
Actiunea in justitie privind concedierea nelegala petcuvioleta petcuvioleta Inainte cu trei zile de a se expira perioada de previz, urmare deciziei de concediere colectiva prin desfiintarea postului, am fost nevoita sa intru in ... (vezi toată discuția)