avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Anularea unui act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Anularea unui act administrativ

Un Consiliu Local a emis doua hotariri in care unele dintre articole au fost declarate de catre CNCD(Consiliul National pt Combaterea Discriminarii)ca fiind abuzive si discriminatorii sanctionind,totodata,Consiliul Local cu avertisment pentru emiterea lor.Efectul lor ramine,insa,inscris in registrul de evidenta al taxelor si impozitelor.De accea as dori sa aflu cum trebuie sa procedez pentru a obtine anularea lor legala,in totalitate sau numai a articolelor incriminate,precum si termenele si conditiile de depunere a cererii.Cu multumiri anticipate pentru respondent.
Trebuie sa va intemeiati actiunea pe Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ.

In primul rand, intr-o asemenea situatie trebuie mai intai sa parcurgeti o etapa prealabila si anume sa formulati o plangere la organul/autoritatea emitenta sau organul ierarhic superior, in termen de 30 de zile de la data la care vi s-a comunicat actul administrativ pe care il contestati. Prin aceasta plangere solicitati revocarea actului respectiv.

In situatia in care autoritatea publica nu va raspunde in termen de 30 de zile de la inregistrarea plangerii dvs., va raspunde nefavorabil ori refuza in mod explicit sa va dea un raspuns, sunteti indreptatit sa formulati o actiune in contencios administrativ pentru a solicita instantei d e judecata anularea actului administrativ, repararea pagubei si chiar daune morale.

Instanta competenta este tribunalul - sectia de contencios administrativ (pentru anularea unor acte administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale si judetene, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale si accesorii ale acestora, de pana la 5 miliarde lei) sau dupa caz curtea de apel -sectia contencios administrativ pentru actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale si accesorii ale acestora, mai mari de 5 miliarde lei, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.

Va puteti adresa, in functie de optiunea dvs. instantei competente fie de la domiciliul dvs. Fie de la sediul autoritatii care a emis actul atacat.

Data post: Luni, 21 Mai 2012, 07:58
Conform legii, cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ sau recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni de la:

data primirii raspunsului la plangerea prealabila sau, dupa caz, data comunicarii refuzului, considerat nejustificat, de solutionare a cererii;
data expirarii termenului legal de solutionare a cererii,
data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.

Pentru motive temeinice, cererea poate fi introdusa si peste termenul de 6 luni, dar nu mai tarziu de un an de la data emiterii actului sau data expirarii termenului legal de solutionare a cererii, dupa caz.

Hotararile pronuntate de instanta de contencios administrativ in prima faza de solutionare (in fond) sunt atacabile numai cu recurs.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
stimata doamna, daca am aflat de actele administrative nelegale in octombrie , iar eu am introdus cerere de revizuire invocand anularea actelor, nu am depus plangere prealabila la autoritatea competenta, acum, astazi pot face plangerea prealabila? pot repune in termen actiunea?
Trebuie sa faceti o cerere catre sectia de Contencios administrativ a Tribunalului, prin care sa se constate nelegalitatea actului administrativ respectiv. Cele 30 zile necesare efectuarii procedurii prealabile curg de la data comunicarii actului pe care doriti sa il contestati. Ar fi de preferat sa luati legatura direct cu un avocat pentru a va indruma.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
Alina Butuc, Consilier juridic
Faptele invederate sunt urmatoarele:Prima HCL a fost datata 27.12.2010.Am contestat-o documentar pe 22.03.2011 la Primar.Prin contestatii succesive la organe superioare,am ajuns la CNCD cu contestatia din 23.09.2011.CNCD a emis hotarirea de sanctionare cu avertisment pentru"tratament diferentiat,discriminatoriu fata de efectele create prin art..din HCL nr..."(citat)pentru Cons.Local,fara a dispune si "inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii si restabilirea situatiei anterioare discriminarii"solicitat de mine in petitie in conf.cu Ordonanta 137(republicata)art 20 alin(3).Hotarirea CNCD mi-a fost trimisa pe 29.03.2012 dupa ce am sesizat comisia nr.14 de rezolvarea petitiilor din Parlamentul Romaniei pentru neincadrarea in termenul de solutionare legal.In data de 9.04.2012 am solicitat,prin cerere catre Primar sa solutioneze amiabil anularea prin mijloace proprii a hotaririi invederate cit si a urmatoarei pe care s-au grabit sa o emita in 17.10.2011 pentru anul 2012 cu acelas text abuziv.Pina astazi,21.05.2012 nu am primit nici un raspuns desi am scris ca daca nu voi primi raspuns favorabil,respectiva cerere constituie plingere prealabila in sensul legii 554/2004 art.2(l)lit.j.Acestea sunt faptele si demersurile pe care le-am facut in decursul unui an si doua luni fara a reusi sa obtin anularea unor hotariri de CL elaborate si emise in mod ilegal.Intrebarea este daca sunt incadrat in termenele legale si daca pot depune cu sanse bune,documentatia la instanta de Contencios Administrativ.Multumesc anticipat eventualului comentator competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrstiv. caut avocat cu experienta emilia ionescu emilia ionescu Care este procedura de chemare in contencios administrativ a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru refuzul tacit de cetcetare a dosarului ... (vezi toată discuția)
Contestarea unei hotarari a consiliului national pentru combaterea discriminarii ionescupasat ionescupasat Va rog sa-mi precizati daca la contestarea unei hotarari a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii trebuie sau nu trebuie sa se formuleze plangere ... (vezi toată discuția)
Plan urbanistic de detaliu rrodica rrodica Se poate ataca in contencios administrativ un plan urbanistic de detaliu, care in acest moment este doar la faza de plan, afisat pe site primarie, adica inca ... (vezi toată discuția)