avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheiere CIM - necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheiere CIM - necorespundere profesionala

Am si eu problema..
Avem un angajat caruia i s-a facut proces verbal prin care i se comunica faptul ca nu corespunde profesional si ca s-a abatut de la unele reguli din ROI. Astfel, i s-a dat un preaviz , urmand ca incepand cu data de 01.12.2008 sa i se incheie CIM.
Nu s-a organizat insa nici o comisie, asa cum prevede Codul Muncii.
Acum, intrebarea mea este: cu ce articol i se incheie CIM ?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:54, 17 Decembrie 2008
Dvs. menţionaţi două împrejurări care au reglementare diferită:
- necorespunderea profesională (cf. art. 61 (d) din Codul muncii);
- încălcarea regulilor de disciplină în muncă (cf. art. 61 (a) din Codul muncii).

În ambele situaţii este necesară îndeplinirea procedurii prevăzute de lege, în caz contrar decizia de concediere fiind lovită de nulitate absolută (cf. art. 76 din Codul muncii).

Dacă doriţi o concediere pe motive disciplinare, urmaţi strict procedura prevăzută de lege (orientativ: art. 63 (1), 263-268 din Codul muncii; 75 din CCMUNN). Atenţie mare la termene şi la cerinţele de conţinut ale deciziei.
Pentru o concediere pe motiv de necorespundere profesională, procedura este prevăzută de art. 63 (2) din Codul muncii şi detaliată la art. 77 din CCMUNN. ªi aici aveţi grijă ca termenele să fie respectate şi ca decizia de concediere să aibă conţinutul prescris de cod (ex. art. 74). Mai mult, în acest caz, salariatul are dreptul la preaviz de 20 de zile lucrătoare (art. 73 din Codul muncii; art. 74 (2)-(3) din CCMUNN).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
klewos, utilizator
Multumesc pt raspuns.
Mai am o intrebare: pe angajat cum il afecteaza incetarea CIM cf art 61(a) sau 61 (d)?
Păi, pe lângă stresul semnificativ al pierderii locului de muncă, cel mai important efect al acestei concedieri este faptul că nu poate primi o indemnizaţie de şomaj, întrucât aceasta se acordă numai pentru concedieri din motive neimputabile salariatului (cf. art. 17 (1) a) din Legea 76/2002). Or, ambele forme de concediere despre care discutăm sunt din motive imputabile salariatului (art. 61 din Codul muncii foloseşte o formulare uşor diferită, care poate duce la discuţii şi interpretări: "concediere pentru motive care ţin de persoana salariatului").

Un alt efect deloc neglijabil al acestor tipuri de concediere (în special, cea pentru motive disciplinare) este tendinţa potenţialilor angajatori de a evita persoanele cu un asemenea "cazier". Este injustă o a doua sancţiune pentru aceeaşi faptă, însă asta nu împiedică pe nimeni s-o aplice.

Probabil ar trebui să aveţi o abordare mai umană a cazului şi să menţineţi contractul, mai ales într-un moment precum sărbătorile de iarnă. Dacă nu este posibil, încercaţi o concediere prin desfiinţarea (reală şi efectivă!) a postului, astfel încât salariatul să poată beneficia de indemnizaţia de şomaj şi să fie mai uşor acceptat de potenţialii angajatori. Faceţi-i şi lui cunoscută această motivare pentru a o putea accepta mai uşor. Nu vă înverşunaţi a da condamnări, pe care chiar dvs. le-aţi putea suferi mai târziu.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
klewos, utilizator
In cazul desfacerii CIM ca urmare a necorespunderii profesionale persoana poate primi somaj , dupa cum se observa desfacerea CIM se face prin acordarea unui preaviz . Un salariat poate sa nu mai fie corespunzator postului din motive independente de acesta, o retehnologizare de exemplu.
Asa cum insa ati prezenat situatia este putin cam neclar cum este considerat necorespunzator postului, trebuie sa va hotarati daca este necorespunzator in motive disciplinare sau din alte motive neimputabile.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Un răspuns de genul celui pe care l-ai dat este exact motivul pentru care am scris mai sus "art. 61 din Codul muncii foloseşte o formulare uşor diferită, care poate duce la discuţii şi interpretări: "concediere pentru motive care ţin de persoana salariatului"".

Pomeneşti de faptul că în cazul concedierii pentru necorespundere profesională salariatul are drept la preaviz. Poţi să-mi explici cu ce e relevantă această remarcă pentru discuţie? Există vreo legătură între acordarea preavizului şi caracterul imputabil sau neimputabil al concedierii? Dacă da, poţi să ne-o dezvălui şi nouă?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionale - urgent eujad eujad Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Incheiere cim carmen a carmen a Buna ziua, As dori sa stiu care este termenul legal in care se poate incheia un contract de munca cu motivatia : \"necorespunzator postului\" ? Conform ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru necorespundere profesionala camiha camiha Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la incetarea CIM pentru necorespundere profesionala: 1. ... (vezi toată discuția)