avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheiere CIM - necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheiere CIM - necorespundere profesionala

Am si eu problema..
Avem un angajat caruia i s-a facut proces verbal prin care i se comunica faptul ca nu corespunde profesional si ca s-a abatut de la unele reguli din ROI. Astfel, i s-a dat un preaviz , urmand ca incepand cu data de 01.12.2008 sa i se incheie CIM.
Nu s-a organizat insa nici o comisie, asa cum prevede Codul Muncii.
Acum, intrebarea mea este: cu ce articol i se incheie CIM ?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:54, 17 Decembrie 2008
Sigur ca acordarea preavizului este in functie de faptul ca motivul concedierii este sau nu imputabil salariatului. Adica o abatere disciplinara este imputabiba salariatului si automat acesta pierde dreptul de a beneficia de un preaviz in vederea cautarii unui loc de munca.In timp ce motivatia necorespundeii profesionale, desi este o concediere din motive ce tine de persoana salariatului, poate fi independenta de coportarea sa, de respectarea disciplinei muncii sau de pregatirea acestuia profesionala pana la momentul interventiei motivului care il face necorespunzator profesional.
Concedierea ca urmare a necorespunderii profesionale la locul de munca deschide dreptul la somaj, preavizul este obligatoriu cu exceptia cand incetarea CIM din acest motiv intervine in perioada de proba.
Sunt nevoit să accept punctul de vedere potrivit căruia în cazul concedierii pentru necorespundere profesională se poate acorda indemnizaţie de şomaj. Fac asta nu din cauza panseului desăvârşit de mai sus (pe care-l găsesc a fi greşit - mai exact, cu mult pe lângă subiect - şi agramat scris), ci din cauza unui text normativ faţă de care argumentele, tentativele de explicaţii sau părerile personale sunt de prisos:


HG 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

Articolul 5
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare;


Asta e "legea" - proastă sau bună, logică sau nu, măcar enumeră precis nişte cazuri. Altfel am fi discutat la nesfârşit, încercând să lămurim dacă a fi concediat pentru necorespundere profesională este sau nu imputabil salariatului, dacă distincţia "concediere pentru motive care ţin/nu ţin de persoana salariatului" din cod se suprapune distincţiei "motive imputabile/neimputabile" din legea privind şomajul...

P.S. Cazul "motivelor neimputabile" din Legea 76/2002 a fost lămurit cu ajutorul normelor metodologice de aplicare a legii. Sunt curios, totuşi, dacă asemenea distincţie rezistă şi în contextul art. 22 (2) din Codul muncii. În forma iniţială a codului textul arăta cam aşa:


Articolul 22
(3) Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului. v. [ link extern ]


Acum textul modificat prin OUG 65/2005 are nişte îmbunătăţiri:


(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.


Ar fi multe de zis, dar nu cred că mai e cazul în acest context. Discuţia deja se depărtează de la subiect, aşa încât, indiferent ce ai înţeles sau nu până acum, partea mea de dialog se încheie aici.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
klewos, utilizator
Trebuie sa recunosc ca la ora aceea tarzie exprimarea mea a lasat mult de dorit, si nu o spun ca o scuza.
Sincer nu am crezut ca veti considera ca imi bazez afirmatia ca un salariat are drept la indemnizatie de somaj in cazul incetarii CIM pentru necorespundere profesionala pe dreptul la preaviz.Ma asteptam sa intelegeti acest lucru chiar si din "panseul desăvârșit de mai sus (pe care-l găsesc a fi greșit - mai exact, cu mult pe lângă subiect - și agramat scris)". La fel cum am inteles si eu ceea ce ati scris desi folositi un scris cu caractere greu de urmarit.











:">
Mulţumesc pentru că mi-ai atras atenţia.
Sper că acum se văd mai bine textele.

:offtopic:
Problema apare din cauza setului de caractere generate de tastatura mea.
v. mai multe detalii despre 'ş'/'ţ' aici: [ link extern ]

Folosesc un set care concordă standardului românesc, dar care probabil încă lipseşte de pe sistemele de operare Windows ale multor cititori ai forumului.

Pentru a putea vedea corect textele scrise conform standardului, e nevoie să instalaţi pachetul dat chiar de Microsoft: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionale - urgent eujad eujad Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Incheiere cim carmen a carmen a Buna ziua, As dori sa stiu care este termenul legal in care se poate incheia un contract de munca cu motivatia : \"necorespunzator postului\" ? Conform ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru necorespundere profesionala camiha camiha Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la incetarea CIM pentru necorespundere profesionala: 1. ... (vezi toată discuția)