avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon familie

sotul paraseste domiciliul,dupa cateva luni depune cerere de desfacere a casatoriei.procesul este pe rol,timp in care dupa cateva luni nu mai contribuie la intretinerea celor patru minori .ce poate face sotia in dificultate?ce fel de plangere trebuie sa faca ?(model)
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
simplusimplu, utilizator
Problema este ca sotii , nefiind inca divortati, nu a fost stabilita obligatia de intretinere prin hotarare judecatoreasca . Drept urmare, sotia ar trebui sa depuna o actiune separata pentru stabilirea obligatiei de intretinere , sau, pe cale de ordonanta presedintiala.
Intrucat, pentru a subzista infractiunea de abandoin de familie, ar trebui intrunite cumulativ urmatoarele conditii:

-Sa existe o sentinta judecatoreasca definitiva prin care sa se stabileasca obligatie lunara de intretinere.

- obligatia este neachitata pentru o perioada mai mare de 2 luni.

- daca motivul neplatii este reaua-credinta a celui obligat la plata.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, sotia poate depune plangere penala la parchet, pentru infractiunea de abandon de familie , daca sunt indeplinite urmatoarele conditii prevazute de lege:

Art. 305. - Abandonul de familie
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.

Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie .




Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Pensia de intretinere poate fi stabilita printr-un proces separat, exercitat pe cale de ordonanta presedintiala sau pe calea dreptului comun.

Procesul transat pe cale de ordonanta presedintiala vizeaza stabilirea dreptului la intretinere intr-un mod rapid , urgent, ce presupune vremelnicia si neprejudecarea fondului.

Masura speciala a ordontei presedintiale isi intinde efectele pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti privind divortul, hotararea dispusa este executorie de drept, sentinta poate fi atacata cu recurs , in termen de 5 cinci zile de la pronuntarea , daca s-a dispus citarea partilor, sau in termen de 5 zile de la comunicarea acesteia, daca partile nu au fost citate.

Odata ce va fi comunicata hotararea judecatoreasca prin care s-a stabilit dreptul copilului la pensia de intretinere si va exista o conduita ilicita, pasiva , in sensul neplatii, cu rea credinta, pe timp de cel putin doua luni, a acestei pensii , este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art.305 din Codul penal.


Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala, vizand , insa, si pretentiile de natura materiale avut in cadrul procesului penal.


Instanta de judecata va dispune in mod obligatoriu poprirea venitului salarial net, ordonanta de poprire urmand a fi tranmisa angajatorului, tert poprit.

Se poate proceda , de asemenea , si la executare silita, hotararea judecatoreasca fiind executorie de drept.



Succes.


:yes:
.....deci...nu exista nicaieri,distinct, in legislatia romaneasca ,obligatia sotilor de a intretine minorii pe durata procesului de divort?....
Obligatia legsl exista, in virtutea calitatii de parinti ai copilului.

Art. 499 Noul Cod civil

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Doar ca aceasta obligatie , dupa seapararea parintilor ori in caz de divort, trebuie sa fie stabilita prin hotarare judecatoreasca , in sarcina aceluia dintre parinti cu care nu va locui copilul. Aceasta pentru ca exista riscul ca aceasta obligatie sa nu fie respectata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! dragutzacriss dragutzacriss Cunosc un cuplu casatorit de 12 ani, iar acum ea a luat fetita fara ca el sa stie si a plecat la mama ei cu toate hainele si cu cateva bunuri, si in plus plus ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie pysykmady pysykmady As putea sa fac o plangere de abandon de familie,in plus el este cercetat de politie sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere de arme neletale,Deoarece ... (vezi toată discuția)
Probleme cu tata roxiana roxiana parinti mei sunt divortati tata este plecat in spania imi trimite pensia alimentara foarte rar. ce pot face ?? va rog ajutati-ma:((:( (vezi toată discuția)