avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este avantajul realizarii unui stagiu mai mare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este avantajul realizarii unui stagiu mai mare decat stagiul complet de cotizare?

la calculul pensiei pt limita de varsta se tine cont daca stagiul de cotizare este mai mare dcat 35 ani -care este avantajul la 42 de ani de stagiu de cotizare (fara gr. de munca)
Avantajul consta in faptul că veti avea o pensie mai mare decat dacă ati fi avut doar 35 de ani
Daca solicitati acordarea pensiei de limita de varsta la termen si aveti un stagiu de cotizare realizat de 42 ani, pensia dvs se va calcula practic din salariile realizate intr-o perioada mai mare de timp (numaratorul fractiei) si se va imparti la stagiul complet de cotizare - de 35 ani pentru barbati (numitorul fractiei). Matematic, rezultatul va fi mai bun decat in situatia in care, de exemplu, nu ati avea decat 29 ani stagiu si media castigurilor dvs. s-ar imparti tot la 35 ani !
Evident, depinde si de nivelul castigurilor brute realizate in cei 42 ani lucrati, fata de salariile medii brute pe economie din fiecare luna de stagiu, dar oricum , aveti sansa sa aveti o pensie mai buna !
1. Numarul total de puncte pe care le-ati cumulat in cei 42 de ani de munca se imparte la 35 (anii de stagiu complet de cotizare) si deci va rezulta un punctaj superior adica o pensie mai mare.

2. Deci cu cat lucrati mai multi ani cu atat veti cumula mai multe puncte si pensia va fi mai mare.

:) Imi pare rau, insa eu ii contrazic pe toti colegii de forum care au raspuns aici.

Nu are importanta cat ati lucrat, ci care a fost cuantumul veniturilor realizate de dvs., si ma refer la veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS. Daca, de exemplu, lucrati 15 ani iar salariile si sporurile sunt foarte mari, cuantumul pensiei va fi mare. Daca lucrati 40 de ani iar salariul este cel minim pe economie, cuantumul pensiei va fi mic.

Chiar imi pare rau, insa nu perioada lucrata conteaza ci cuantumul salariilor si sporurilor cu caracter permanent realizate. Asta cred eu ca rezulta destul de clar din sectiunea a 6-a, Calculul pensiilor, din Legea nr. 263/2010.
Colega mea, dna Gabriela Pintea, are dreptate dar am si eu cand spun ca orice an lucrat in plus peste stagiul complet de cotizare, indiferent de venit (salariu), aduce un plus la punctaj.

Alte discuții în legătură

Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie - absurditate...?! fergus fergus Oare cum se explica faptul ca la determinarea punctajului anual, chiar daca nu sunt acoperite toate lunile unui an, in raportul necesar se ia in calcul 12 luni ... (vezi toată discuția)