Oare cum se explica faptul ca la determinarea punctajului anual, chiar daca nu sunt acoperite toate lunile unui an, in raportul necesar se ia in calcul 12 luni rezultand astfel, atat o diminuare a punctajului final, cat si o perioada de timp mai mare decat stagiul total de cotizare.
De exemplu: Ce vina are cel afectat astfel, din moment ce se angajeaza, sau finalizeaza angajarea, la jumatatea anului, si in loc de 6 luni se folosesc 12 luni in raportul respectiv.
Este chiar asa stabilit prin lege, pe fata, un furt categoric. Cine si cum poate sa corecteze asta?
Pentru pensiile mici, orice farama din punctajul final conteaza! #-o
Raportarea la 12 este corecta si logica.Sa presupunem ca un angajat ar realiza cate 1 punct pe luna.Cat puncte ar realiza intr-un an in conditiile de mai sus ?Dar intr-un an in care a lucrat 6 luni tot in conditiile de mai sus ?
Unde-i logica? Un punct pe luna rezulta: 1 x 12 = 12 puncte : 12 luni = 1 punct
1 x 6 = 6 puncte : 12 luni = 0,5 puncte
TOTAL = 1,5 puncte
in timp ce: 12 : 12 = 1 punct
si 6 : 6 = 1 punct
TOTAL = 2 puncte
Deci, cum e corect sa se ia in calcul numarul de luni ce nu se gasesc niciunde in stagiul total de cotizare.
Ca si cum s-ar aplica o penalizare ca nu incepi anul la 1 ianuarie si/sau la 31 decembrie.
Nu este o penalizare, deoarece punctajul ,dupa care se plateste pensia, este punctajul mediu anual, care se determina prin impartirea sumei punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare.
Sa continuam exemplul dvs. , care considera ca stagiul complet de cotizare este 1.5 ani :
Totalul de 1,5 puncte :1,5 ani = 1,00000 punctaj mediu anual.
Totalul de 2 puncte :1,5 ani = 1,33333 punctaj mediu anual.
Nu este corect ca punctajul mediu anual al cuiva, care a avut un puntaj lunar de 1,00000 sa fie 1,00000 ?
Nu acesta impartire la 12 luni pentru punctajul anual este furtul, ci sunt alte aspecte care afecteaza pe toti pensionarii ( cum ar fi calculul punctului de plata al pensiilor, care actualmente este la cca.33% din venitul mediu pe economia nationala, fata de 43,3%) si multe altele, care afecteaza numai anumite categorii de viitori pensionari ( ex. : 1).cei care au lucrat in grupe de munca primesc un procent in plus si o reducere a varstei de pensionare, dar nu-i lasa sa beneficieze 100% de aceste facilitati, deoarece nu le reduce corespunzator stagiul complet de cotizare. Deci pe de o parte li se da, iar pe de alta li se ia, deoarece reducand varsta de pensionare, li se reduc implicit anii in care lucreaza, deci si punctajul total; 2). celor cu studii superioare li se recunoste perioada asimilata perioada facultatii, care la pensia anticipata nu se ia in calcul. Deci acestia sunt discriminati de lege si nu vor putea ajunge la pensie anticipata, decat anticipata partial. etc.). Dar sa ne oprim aici, deoarece vorbim degeaba.
Faceti confuzie intre puctajul lunar si cel anual.Sa nu uitam faptul ca anul are 12 luni.Punctajul anual trebuie raportat la 12,anul avand 12 luni.
Un angajat lucreaza o luna si realizeaza 1 punct.Altul lucreaza 12 luni.Este corect sa punem semnul egalitatii intre acestia ?Adica ambii au un punctaj anual de 1 punct ?Eu zic ca nu este logic.Va mai sustine cineva parerea ?
Pierderea cea mai mare se datoreaza cresterii stagiului complet de cotizare.
Pensionare
barizoana
Buna ziua,
un angajat cu vechime lucreaza perioada de stagiu cu salarii corespunzatoare calificarii de ex.2000 roni,si cu 2 ani inaintea pensionarii este ... (vezi toată discuția)