avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie - absurditate...?!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie - absurditate...?!

Oare cum se explica faptul ca la determinarea punctajului anual, chiar daca nu sunt acoperite toate lunile unui an, in raportul necesar se ia in calcul 12 luni rezultand astfel, atat o diminuare a punctajului final, cat si o perioada de timp mai mare decat stagiul total de cotizare.
De exemplu: Ce vina are cel afectat astfel, din moment ce se angajeaza, sau finalizeaza angajarea, la jumatatea anului, si in loc de 6 luni se folosesc 12 luni in raportul respectiv.
Este chiar asa stabilit prin lege, pe fata, un furt categoric. Cine si cum poate sa corecteze asta?

Pentru pensiile mici, orice farama din punctajul final conteaza! #-o
Cel mai recent răspuns: fergus , utilizator 23:41, 31 Martie 2012
Ma angajez in septembrie 1974. Finalizez in iunie 2011; rezulta un stagiu total de cotizare de 36 de ani si 10 luni. Stabilirea punctajului mediu anual presupune raportarea venitului lunar realizat NUMAI in cei 36 de ani si 6 luni, la venitul lunar stabilit de CNPP. Desi exista un venit realizat doar pe 36 de ani si 6 de luni, in raportul respectiv unde si anii 1974 cu numai 4 luni lucrate si 2011 cu numai 6 luni lucrate se impart la 12 luni rezultand in total o impartire la 38 de ani ducand astfel la diminuarea punctajului mediu anual din cei 2 ani incompleti.
De ce e logic sa se ia in calcul luni fara venit? Insumarea punctajului mediu anual astfel obtinut pe toti cei 38 de ani (nu-i asa ca pare o absurditate, din moment ce am lucrat doar 36 de ani si 6 luni?) stabileste nr. total diminuat de puncte. Acesta se imparte la stagiul complet necesar de cotizare; in cazul meu 28 de ani si 6 luni, stabilindu-se punctajul mediu anual corespunzator stagiului complet de cotizare prin care se calculeaza cuantumul pensiei.
Nu este vizibil un abuz facut prin lege?
Le amestecati si nu mai intelege nimeni nimic.
Sa ducem rationamentul pana la capat.
Sa presupunem ca un angajat a lucrat o luna si a realizat 1 punct.Dupa dumneavoastra punctajul anual este egal cu 1 punct.Adica 1:1=1
Dumneavoastra lucrati 12 luni(1 an)si realizati tot 1 punct.Adica 12:12=1
Sa calculam punctajul mediu anual la acest punct, in functie de un stagiu complet de cotizare de 30 de ani
1:30=0,03333 punctajul mediu anual.0,03333 x 732,8(valoarea punctului de pensie)=25 de lei.
In acest caz,ati fi de acord ca o pesoana care a lucrat doar o luna,sa primeasca la pensie tot 25 de lei,la ca si dumneavoastra care ati lucrat 1 an(12 luni) ?
Calculul corect pentru cel care a lucrat o luna este:1:12:30=0,00278 x 732,8 = 3 lei
De aici apare diferenta.

Multumesc pentru intelegere si rabdare. Mai am o mare dilema:

Am 25 a, 6 l lucrati, 11 a, 5 l pensie invaliditate din 1 aug. 2000. Stagiu complet necesar de cotizare = 28 a 6 l.
La 01 apr. 2011, cuantumul stabilit pens. de inv. prin L. 3/1977 este cel ce determina, in mod incorect, punctajul de 0,54.Se dovedeste, astfel ca nu se tine cont de punct. rezultat din anii lucrati = 0,83. Luandu-se in calcul sumele platite astfel, si prin recalcularea din noiemb. 2005 punct. rezultat este evident sub cel ce mi s-ar fi cuvenit. Nerespectarea dreptului corespunz. pe toata perioada pens. de inv. atrage automat diminuarea pensiei limita varsta.
1. Cum se pot corecta aceste nereguli?
2. Pot avea dreptul legal de a pretinde recalcularea intregii perioade a pens. de inv. luandu-se astfel in calcul sumele ce mi s-ar fi cuvenit in mod corect?
3. Ce ma sfatuiti sa fac pana la deschiderea unui eventual proces?
4. Pot pretinde plata diferentelor astfel rezultate conform L 263/2010?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
fergus, utilizator
Puntajul din talonul de pensie din 01.04.2001 nu este punctajul real. Acest punctaj a rezultat din raportul dintre pensia in plata si valoarea punctului de pensie(862505 lei:1597232lei=0,54)La recalcularea pensiilor in 2005 ati primit punctajul real,care a rezultat din raportul dintre nr.de puncte realizate pe intreaga perioada de contributie si stagiul complet de cotizare(23,655 pc.:28,5 ani stagiu=0,83 pc)Detaliati care sunt neregulile.
Faptul ca pensia de inv a fost stabilita in aug 2000 cf Lg3/1977dupa publicarea Lg19/2000 este corect? Suma aflata in plata la 1 04 2001 era determinata dintr-o baza de calcul incorect stabilita prin metode si cifre ce nu au nicio logica. Detin elemente justificative in acest sens. Dovada incorectitudinii este si punctajul obtinut dupa anii de activita, 0,83 fata de cel dedus din suma aflata in plata = 0,54.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic! Asteroma Asteroma Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz: -anul de referinta este 1976; -retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 ... (vezi toată discuția)
Pensionare barizoana barizoana Buna ziua, un angajat cu vechime lucreaza perioada de stagiu cu salarii corespunzatoare calificarii de ex.2000 roni,si cu 2 ani inaintea pensionarii este ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensia de invaliditate plesea_enache@yahoo.com plesea_enache@yahoo.com cu toate ca nu as vrea, am ajuns si in situatia asta, ma numesc plesea enache , am parkinson si sunt nevoit sa ma pensionez pe caz de boala , am 50 de ani si o ... (vezi toată discuția)