In cazul in care tatal meu poseda o casa( construita impreuna cu mama - decedata, casa fiind intabulata dupa decesul mamei) , care ar fi cotele legale pentru impartirea bunului intre noi 3 ( eu,tata si fratele) ? Sa presupunem ca bunul valoreaza 70 mii euro, iar fratele imi cere " parte " la casa( eu locuiesc in aceasta casa iar tata dupa ce s-a recasatorit ,s-a mutat in alta parte).Tata a zis ca el nu are pretentii , vrea doar ca noi fratii sa ne punem de acord asupra impartirii averii. va multumesc .
Probabil ati vrut sa spuneti 3/16 fiecare:) , daca impreuna avem 3/8 . Din punct de vedere moral bunul este comun al parintilor, dar din punct de vedere legal, este doar al tatalui( a intabulat dupa decesul mamei).
inscrierea in cartea funciara nu atesta data dobandirii dreptului de proprietate. in reglementarea vechiului cod civil , care a fost in vigoare pana la 1 octombrie 2011, inscrierea in cartea funciara nu avea efecte constitutive de drepturi.
masa succesorala = 1/2 din casa. cealalta cota de 1/2 din casa revine sotului supravietuitor ca urmare a incetarii comunitatii de bunuri.
tata are 1/4 din bunul obiect al mostenirii(1/4 din 1/2) iar copii 3/4(tot din 1/2) . (3/4 impartit in cote egale pt fiecare copil, adica cate 3/8)
prin urmare, avand in vedere ca toate trebuie sa formeze un intreg = tata 2/8 din masa succesorala, copiii cate 3/8 din masa succesorala ( masa succ=1/2 din casa). cu privire la intregul imobil, casa = (tata1/2)+(tata)2/8+(copil3/8)+(copil3/8), cu regula ca toate la final sa dea un intreg, si cotele aferente fiecaruia, care in niciun caz nu ajung sa fie /16.
situatia reala este cea corecta si morala fata de mama, teoretic legala.
Buna ...Dupa moartea parintilor hirtie pe casa nu so lasat de atuncia trecut 20 ani. In casa a ramas cel mai mic frate sa locuiasca a platit cumunali,locul de pamint anual. Si uiteca ca noi ceilalti frati petindem la mostenire...Avem noi dreptul la mostenire si cit si cum ni se cuvine ...suntem 4 copii?
Mostenire
stefan70
Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)