avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie din Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie din Italia

contract de munca de 24 de ore pe saptamana in italia , dupa cati ani se ia in considerare la calculul pt pensie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 22 Mai 2012
Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii, expuse în mod foarte sintetic:
Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;
Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
- femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;

De asemenea, perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.

În momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare pe teritoriul Italiei, dacă v-aţi stabilit domiciliul în această ţară, trebuie să vă adresaţi biroului local INPS (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială) pentru întocmirea dosarului de pensie.

Dacă doriţi să ieşiţi la pensie în România, având domiciliul în acest stat, în momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare din acest stat, trebuie să vă adresaţi Casei de Pensii Publice competente.

mai multe detalii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa cati ani de munca in italia se poate iesi la pensie? elena.danciu elena.danciu stimata doamna am si eu o intrebare dupa cati ani de munca in italia se poate iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Dupa cati ani de munca ai drept la pensie in italia, lucrand sub contract italian chiru_sorin chiru_sorin Buna ziua, Sunt marinar si din 2006 lucrez cu companii italiene de navigatie. Imi sunt platite toate darile la statul italian, inclusiv asigurarile sociale. ... (vezi toată discuția)
Pensia italia claudiaveja claudiaveja Buna ziua, Am 65 de ani, sunt pensionara, am lucrat 11 ani in Italia si as vrea să stiu când pot primi pensie din Italia. (vezi toată discuția)