avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Dupa cati ani de munca ai drept la pensie in Italia, ...
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Dupa cati ani de munca ai drept la pensie in Italia, lucrand sub contract italian

Buna ziua,
Sunt marinar si din 2006 lucrez cu companii italiene de navigatie. Imi sunt platite toate darile la statul italian, inclusiv asigurarile sociale. Cati ani va trebui sa am ca vechime sub contract italian pentru a beneficia de pensie de la statul italian? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alin Florin , utilizator 17:35, 15 August 2021
Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii:
a) Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;
b)Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
- femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;

Perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.

Daca îndepliniţi condiţiile de pensionare pe teritoriul Italiei si dacă v-aţi stabilit domiciliul în această ţară, atunci trebuie să vă adresaţi biroului local INPS (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială) [ link extern ]
pentru întocmirea dosarului de pensie.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua ,eu am lucrat în Spania 8 ani cu carte de munca ,acu mam retras în Tara ,cum pot sa ami retrag toti banii CE iam platit acolo ?pt.pensie ,impozit si sanatate ?multumesc mult .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa cati ani de munca in italia se poate iesi la pensie? elena.danciu elena.danciu stimata doamna am si eu o intrebare dupa cati ani de munca in italia se poate iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Pensie din italia gladyn68 gladyn68 contract de munca de 24 de ore pe saptamana in italia , dupa cati ani se ia in considerare la calculul pt pensie ? (vezi toată discuția)
Drepturile ce rezulta din munca in strainatate nicolrta nicolrta Muncesc in Italia de aproape 10ani cu contract de munca continu.Am lucrat tot acest timp badanta ; as vrea sa stiu dupa 10ani de munca si rezidenta fara ... (vezi toată discuția)