avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vreau si eu un sfat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vreau si eu un sfat

Problema este urmatoarea : In urma cu mai multe zile fratele meu a fost intr-o localitate vecina a fost intr-un bar cu un prieten iar cand au plecat din bar mai multi clienti ai respectivulul bar sau luat dupa ei , unul dintre ei cu o bata ia aplicat mai multe lovituri fratelui meu . Sa dus la urgenta a stat internat 2 zile in spiltal a scos un ceritifcat medical din care reiese ca prezinta leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure . si ca necesita 6 -7 zile de ingrijire medicala .As vrea sa stiu daca sa depuna sau nu plangere la politie si daca are sanse sa primeasca ceva despagubiri morale .
Cel mai recent răspuns: iulyk_iulyan , utilizator 17:35, 17 Decembrie 2008
Buna seara,

Ati reclamat fapta la politie? Daca nu, pentru inceput mergeti la politie si depuneti o plangere in care expuneti exact ce s-a intamplat.
In medie pe zi de ingrijire medicala, se acorda circa 100 de lei. Cum Dumneavoastra aveti 6-7 zile ( adica fratele dumneavoastra) acordate pentru ingrijiri medicale puteti pretinde vinovatului suma de 600-700 de lei daune morale. In ce priveste pedeapsa pe care invinuitul o poate primi, se poate rezuma eventual la o amenda administrativa, sau penala, sau cu inchisoare cu executare sau cu suspendare, in functie de incadrarea juridica a faptei ( poate fi vatamare corporala usoara sau grava).
Certificatul medical pe care il are fratele dumneavoastra este dat de un medic legist? cat de grav este lovit fratele dumneavoastra?

Conform Codului Penal, Lovirea sau alte violenţe – art.180 C.p. – „Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
- Faptele prevăzute la al.1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
- Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
- Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
- Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Vătămarea corporală - art. 181: „ Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
- Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Daca mai aveti intrebari va rog sa-mi scrieti.
Asa cum a spus si colega mea, aveti grija ca certificatul medical sa fie de fapt un certificat medico-legal eliberat de un medic legist, in caz contrar, luati-va gandul de la un eventual proces penal, ci mai degraba luati in considerarea unul civil.
In afara de "despagubirile morale" puteti solicita si daune materiale, acestea din urma reprezentand cheltuieli efectuate cu spitalizarea, medicatia corespunzatoare, eventuale deplasari si alte asemenea cheltuieli, pe care le puteti dovedi cu bonuri fiscale, chitante si/sau facturi fiscale.
Daca aveti certificat medico-legal, faceti plangere la politie. Succes
Av. Adrian Posdarie
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
ContSters54906, utilizator
Certificatul este eliberat de medicul legist .
Inca nu a depus plangere o problema ar fi lipsa de martori care sa sustina ceia ce zice fratele meu pentru ca agresorul nu recunoaste
Nu este nicio problema. Puteti depune plangerea in 2 luni de la data la care a avut loc incidentul respectiv. In legatura cu probele, s-ar putea ca barul respectiv sa aiba camere de supraveghere care sa fi surprins incidentul. Succes
Av. Adrian Posdarie
Nu are asa ceva este undeva la tara o sa depuna in curand plangere va multumesc mult si o sa incerc sa va tin la curent cu evolutia cazului pt alte sfaturi va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost lovit- cum procedez ? Raul2012 Raul2012 Am fost batut de un tigan si ma doare urechea si ochiu mie umflat. Mia dat o palma si un pumn in ochi. Am dat declaratie dimineata ma duc sa fac plangere, ca ... (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)
Vatamare corporala ChavaLito ChavaLito acum o saptamana am fost intr-o discoteca de la mine din oras si era o fata pe care o cunosteam si am fost acolo special pentru ea doar ca ea era insotita de ... (vezi toată discuția)