avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare la ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare la ICCJ

Daca s-a făcut contestatie in anulare la ICCJ impotriva unei hotarari definitive a acestei instanțe , Sectia penala, si nu s-a redactat motivarea hotărârii , cum se va da curs acestei proceduri de contestatie in anulare?Si.. Ce șanse de reușită sunt? Cum se va desfășura daca cel care a făcut contestatie este deținut??rogggg răsp URGENT si multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:54, 24 Mai 2012
Atunci cand contestatorul se afla in stare de detinere, judecarea contestatiei nu poate avea loc decat in prezenta inculpatului.Procurorul participa intotdeauna la judecarea contestatiei in anulare.
Termenul de introducere a contestatiei in anulare, poate fi introdusa de contestator in termen de 10 zile de la inceperea executarii ( art. 388 C. pr. pen).
Instanta analizeaza admisibilitatea in principiu a cererii , fara citarea partilor. Daca din probele existente rezulta ca motivul introducerii cererii este intemeiat si ca motivele invocate in cerere se incadreaza intre cele prevazute de art. 386 , cererea se va admite in principiu si se va dispune citarea partilor.
Daca inculpatul se afla in stare de detentie, instanta poate suspenda executarea, coform art. 390 C. pr. pen :
Suspendarea executării
Până la soluţionarea contestaţiei în anulare, instanţa sesizată, luând concluziile procurorului, poate suspenda executarea hotărârii a cărei anulare se cere.

Referitor la sansele de a fi admisa calea de atac, acest lucru nu il putem sti noi, intrucat nu cunoastem detalii despre speta dvs. Chiar daca ne faceti o prezentare a lucururilor, tot nu putem sti cu precizie. Daca cererea va fi gasita intemeiata se va desfiinta decizia a carei anulare se cere , si se procedeaza la rejudecarea recursului sau la rejudecarea dupa casare.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament)
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea "raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
anju a scris:

daca la ICCJ s-a depus( in termen mai mic de 30 zile, dar mai mare de 10 zile) contestatie in anulare de către o ruda apropiată a celui ce executa pedeapsaa, respectiv detinut, Este legal si in termen introdusă contestatia ?

Nu mi se pare sa fie introdusa in termen, deoarece pentru condamnat termenul este de 10 zile de la inceperea executarii, chiar daca cererea este introdusa de un mandatar.
Pentru celelalte parti termenul de introducere a cererii este de 30 de zile de la pronuntare.
Acum , depinde si despre ce caz de contestatie vorbim, daca este cazul de la litera d, contestatia se poate face oricand.
Termenul de 10 zile nu este obligatoriu pentru toate cazurile in care contestatia in anulare este admisibila.
Contestatia penru cazul prevazut de art. 386 lit. d) C.p.p. poate fi introdusa oricand.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este o contestatie in anulare palaghiacristinela palaghiacristinela am o prietena care este chemata ca parte vatamata in proces cu cineva ca inculpat pentru contestatie in anulare-fond-art.176C.p. si nu stie ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Sanse de rejudecare dupa o contestatie in anulare admisa oltul oltul daca o contestatie in anulare a fost admis in principiu si am fost eliberat inseamna ca am sanse la rejudecare? se admit in principiu asa mai usor sau mai rar? (vezi toată discuția)
Eroare judiciara windwolf35 windwolf35 va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat bun....in urma cu 10 ani se comite o grava eroare judiciara impotriva mea de catre justitie in sensul ca am fost judecat ... (vezi toată discuția)