va rog sa-mi spuneti unde ma pot adresa daca am descoperit ca cineva mi-a falsificat semnatura pe un document al unei autoritati publice Ce infractiune sa reclam. Sunt solutii diferite daca acel document a produs sau nu "efecte juridice"( scuze, nu inteleg prea bine termenii. Multumesc anticipat.
Infractiunea care trebuie reclamata este fals in inscrisuri sub semnatura privata .
Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale),
daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
cineva mi-a spus ca ar putea fi vorba de fals intelectual fiind un document care este intocmit de un functionar public.Imi pare rau ca nu inteleg, dar daca se poate as obtine informatii in acest mod. Vreau sa precizez ca pina acum nu am avut de suferit din cauza semnarii documentului in numele meu de catre altcineva.
Sfatul meu e sa mergeti la un avocat impreuna cu documentul respectiv!El o sa va lamureasca mai bine in legatura cu incadrarea juridica a faptei si a efectelor care le-a produs acel document dupa o examinare prealabila al lui.
Daca nu spuneti despre ce act e vorba veti obtine numai informatii... oblice. Fals intelectual nu este, pt ca nu a falsificat nimic functionarul ci a semnat cineva in locul dv. Poate n-ar fi bine sa asteptati ca acest act sa isi produca efectele juridice...
Daca acest cineva a semnat in locul dv cererea pt... ajutor de incalzire (de exemplu!) nu va mai faceti probleme... Atata timp cat va insusiti continutul actului semnat de altcineva in numele dv nu sunt probleme pt ca e putin probabil sa vina cineva sa verifice. Daca, insa, nu va convine ce efecte juridice ar putea avea acest act si nu reclamati la superiorul functionarului in fatza caruia, eventual, s-a semnat actul s-ar putea sa trageti ceva ponoase daca veniti prea tarziu cu reclamatia (ati avut cunostinta despre savarsirea unei infractiuni si nu ati spus nimic). Functionarul respectiv stie ca a semnat altcineva in numele dv?
Da, sunt diferente daca nu s-au produs efectele documentului – persoana care a semnat in numele dv va fi acuzata, eventual, de tentativa la infractiunea privind... identitatea? Persoana respectiva s-a dat drept dumneavaoastra, practic, dar n-a prea falsificat ceva... Actul e bun, semnatura e... reala... (A semnat scriind numele dv in clar? A imitat semantura dv? A trebuit sa prezinte un act de identitate pt a avea dreptul sa semneze?)
Vedeti? Pot reiesi prea multe variante pt a le analiza "in alb”.
Tocmai asta e problema, ca mi-a fost imitata semnatura si nu stiu daca nu a facut-o chiar functionarul pentru a-şi acoperi niste lipsuri in activitate. Ce repercursiuni ar putea avea asupra lui daca este asa?
Fals sau nu?
miha13
Buna ziua!
Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i ... (vezi toată discuția)