avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in inscrisuri sub semnatura privata& fals ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in inscrisuri sub semnatura privata& fals intelectual

Pentru acoperirea delapidarii, gestionarul a intocmit mai multe acte justificative, pe care le-a depus in contabilitatea societatii X.
Falsificarea aestor inscrisuri de gestionar, apartinand unei societati X, pentru insusirea unei sume de bani, constituie infractiunea de fals intelectual si uz de fals.
De mentionat ca societatea X nu este o persoana de interes public, iar bunurile acesteia nu sunt de interes public, in sensul prevederilor art.145 si 150 alin 2 Cod Penal.
Pe langa infractiunea de delapidare,uz de fals, avem de-a face cu infractiunea de fals intelectual sau fals in inscrisuri sub semnatura privata?
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 19:13, 14 Octombrie 2009
Asa cum stim , exista unele criterii in functie de care putem da o incadrare juridica unfractiunilor de fals. Este insa destul de usor sa facem confuzii. Se stie ca uneori, chiar si instantele gresesc incadrarea, urmand ca instantele de control judiciar sa schimbe incadrarea juridica. Ca si criterii, trebuie sa avem in vedere daca faptuitorul este un functionar in cadrul unor unitati dintre cele prevazute in art. 145. , pentru a sti daca avem de-a face cu infractiunea de fals intelectual, daca avem de-a face cu inscrisuri oficiale ,etc. In speta, cum nu avem de-a face cu un functionar al unei unitati dintre dintrecele mentionate in art . 45, ci cu un gestionar al unei societati de interes privat, fapta constituie fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In cauza,conform relatarilor dvs., sunt incidente prevederile art 290 c.pen.,care sanctioneaz cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda,infractiuneade fals in inscrisuri sub smnatura privata.Deasemeni, poate fi retinuta si savarsire ainfractiunii de uz de fals,sanctionata de prevederile art.291 c,.pen. si avand acelasi regim sanctionatoriu(3 luni la 2 ani sau amenda)
Faptuitorul, nefiind functionar public ,nu poate fi subiectul infractiunilor prev.de art.288-289 c.pen.
Corect este gestionar/functionar si avem de-a face si cu infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Astept si alte puncte de vedere.
Nu avem de a face cu infracţiunea de fals intelectual.

Motivul nu este însă legat de calitatea făptuitorului, ci de împrejurarea că înscrisul falsificat nu este un "înscris oficial" în înţelesul art. 150 alin. 2 C.pen., neemanând de la o unitate din cele la care se referă art. 145 C.pen.

În ce priveşte calitatea făptuitorului, art. 189 C.pen. nu cere ca acesta să fie "funcţionar public" ci doar "funcţionar".

Este interesant de discutat motivul pentru care art. 189 face vorbire despre "funcţionar" şi nu despre "funcţionar public" deoarece, în urma unei analize logice, rezultă că fapta nu poate fi săvârşită decât de un funcţionar public. După umila mea părere, este vorba despre o exprimare insuficient de precisă a legiuitorului.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat
Buna ziua,
Am si eu o problema in legatura cu fals in inscrisuri.
Asociatul meu a semnat in numele meu 2 facturi la societatea unde sunt administrator,a semnat de fel toate facturile pe care el le-a emis fara ca acele facturi sa faca obiectul cu care societea se ocupa.A mai semnat,. defapt a modificat 4 asigurari(cereri de aigurari) in numele meu in anul 2005 ,pe care eu abia acum le-am descoperit .In aceste cereri scrise de mana lui si semnate nici macar nu exista adresa mea ci a lui. semnat si in numele fostului meu sot ,falsificand si semnatura lui.Mentionez ca am ajuns sa fiu amenintata ca daca fac plangere imi va face si el mie,deoarece noi am lucrat impreuna si m-a pus el sa fac nu stiu ce ,crezand ca ma sperie.
Stiu ca a facut multe asemenea cereri ,am declarat la soc cu care colaboreaza dar nu am rezolvat nimik.Am ajuns sa ne amenintam reciproc ,eu dandsu-i mesaje pe telefon ,el doar spunandu-mi verbal.Ce sa fac?Ce ma sfatuiti?
Am mai avut probleme cu el,fiica mea intentand plangere penala pentru corupere de minori si intretinere de act sexual la care nu am rezolvat nimik,el cerandu-i o declaratie pe care eu am descoperit-o si o am pe un stik in care scria ca eu am pus-o sa faca plangerea si k nu este nimik adevarat.A recunoscut k a platit avocat sa scape dar nu am dovezi .

Alte discuții în legătură

Falsificare semnatura Medu Medu Angajatorul a falsificat semnaturile angajatilor sai atunci cand i-a trecut de la 8 ore la 4 ore de munca pe zi. Doresc sa stiu daca aceasta fapta intruneste ... (vezi toată discuția)
Infractiuni si infractiuni grave bladeiii bladeiii În cazul în care o personă fizică ori juridică a săvârşit mai multe infracţiuni de ex: 1. Abuz în serviciu 2. Fals în înscrisuri oficiale ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata mariamem mariamem Buna ziua Care este pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata cu scopul modificarii actului constitutiv al societatii in adunarea aga? Am ridicat ... (vezi toată discuția)