Angajatorul a falsificat semnaturile angajatilor sai atunci cand i-a trecut de la 8 ore la 4 ore de munca pe zi.
Doresc sa stiu daca aceasta fapta intruneste conditiile infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Parerea mea este ca nu e concurs de infractiuni. Uzul de fals e absorbit in infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Art. 290. - Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Tentativa se pedepseşte.
Sper ca e la subiect
Formulati o plangere penala imptriva angajatorului si in urma cercetarilor ce se vor efectua in cauza se va constata existenta sau inexistenta infractiunii de fals.
Din continutul solicitarii dvs. nu rezulta ce anume a falsificat, condica de prezenta, pontaj, ect.
Totodata trebuie sa mai precizati si ce anume s-a intimplat in continuare cu " falsurile respective"
Aveti posibilitatea de a formula o plingere penala la Parchet si in functie de rezultatul cercetarilor se va stabili daca a fost sau nu savirsita vreo fapta prevazuta de legea penala.
Potrivit art. 291 Cod penal, uzul de fals constă în folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice.
Prin urmare, textul sus-menţionat încriminează folosirea înscrisurilor ce pot constitui obiectul material al infracţiunilor prevăzute de art. 288, art. 289 şi art. 290 Cod penal - fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată .