avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals sau nu?

Buna ziua!
Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i intra banii s-a prezentat la banca unde i s-a spus ca acea copie e falsa. El si-a platit factura catre beneficiar, insa banca a sesizat politia privind O.P. - ul falsificat. Intrebarea este daca e pasibil de vreo pedeapsa avand in vedere ca nu a folosit O.P. - ul decat pentru a prelungi termenul de plata, achitandu-si apoi factura?
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
miha13, utilizator
Cel mai recent răspuns: ClaudiaN , utilizator 20:33, 11 Noiembrie 2009
Falsul a fost facut si a produs si efecte....deci se va intosmi dosar penal. dar tinand cont de faptul ca suma a fost achitatat, cu o aparare buna este posibil sa scape cu o amenda .
Chiar daca nu a fost prezentata decat o copie dupa OP? Deci nu s-a falsificat un document original, iar OP -ul nu a fost folosit pentru a-si insusi ceva.
Nu inteleg, era OP cu care urma sa plateasca mai tarziu?
Daca respectivul op este emis de o persoana particulara , si nu de un functionar public, atunci este un inscris sub semnatura privata. Parerea mea este ca, cel putin teoretic , atata timp cat acest inscris poarta niste semnaturi, stamplila , poate produce efecte juridice. Avand in vedre faptul ca totusi continutul acestui act( copie) , a fost alterat , este clar ca s-a comis un fals in inscrisuri , cuatat mai mult cu cat persoana nu s-a marginit doar la asta ci a si uzat de acest inscris fals . Ca nu a produs el efecte juridice si ca ulterior si-a achitat creanta , nu prea are relevanta, iar fapta ar putea constituio cel putin tentativa. Persoana a incercat sa induca in eroare functionarul bancii, prezentandu-i acel inscris in al carui continut s-au introdus date necorespunzatoare realitatii., s-a incercat dovederirea unor fapte nereale , deci infractiunea , sau tentativa ei poate exista prin faptul ca persoana in cauza a folosit inscrisul si a incercat sa insele increderea publica , moment in care s-a consumat infractiunea. Si nici nu ar avea relevanta daca s-a produs sau nu consecinta juridica pe care o urmarea faptuitorul, ci doar folosirea inscrisului in scopul acela.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa clar. El a falsificat o copie pe care a dat-o unui beneficiar nu functionarului bancii, aceasta pentru a nu mai fi presat de acesta sa+i achite factura. Deci el a folosit o copie sa induca in eroare un beneficiar nu banca. Deci intrebarea este urmatoarea: Cum se incadreaza aceasta fapta?
- poate fi fals in inscrisuri sub semnatura privata? - asta chiar daca nu exista un inscris in formatul oficial al bancii ci doar o copie?
sau care ar putea fi incadrarea?

Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)
Inselaciune, fals, uz de fals? anana anana Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea speta: Un mandatar cumpara pentru mandantul sau niste imobile si ii spune acestuia ca taxele aferente vanzarii sunt ... (vezi toată discuția)
Care este pedeapsa ce poate fi aplicata pentru un dosar de urmarire penala pentru inselaciune? gogu88 gogu88 o persoana a inheiat un contract de prestari servicii cu un individ acesta a complectat cu date fictive de teama unui control de la garda financiara si a ... (vezi toată discuția)