Buna ziua!
Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i intra banii s-a prezentat la banca unde i s-a spus ca acea copie e falsa. El si-a platit factura catre beneficiar, insa banca a sesizat politia privind O.P. - ul falsificat. Intrebarea este daca e pasibil de vreo pedeapsa avand in vedere ca nu a folosit O.P. - ul decat pentru a prelungi termenul de plata, achitandu-si apoi factura?
Falsul a fost facut si a produs si efecte....deci se va intosmi dosar penal. dar tinand cont de faptul ca suma a fost achitatat, cu o aparare buna este posibil sa scape cu o amenda .
Chiar daca nu a fost prezentata decat o copie dupa OP? Deci nu s-a falsificat un document original, iar OP -ul nu a fost folosit pentru a-si insusi ceva.
Daca respectivul op este emis de o persoana particulara , si nu de un functionar public, atunci este un inscris sub semnatura privata. Parerea mea este ca, cel putin teoretic , atata timp cat acest inscris poarta niste semnaturi, stamplila , poate produce efecte juridice. Avand in vedre faptul ca totusi continutul acestui act( copie) , a fost alterat , este clar ca s-a comis un fals in inscrisuri , cuatat mai mult cu cat persoana nu s-a marginit doar la asta ci a si uzat de acest inscris fals . Ca nu a produs el efecte juridice si ca ulterior si-a achitat creanta , nu prea are relevanta, iar fapta ar putea constituio cel putin tentativa. Persoana a incercat sa induca in eroare functionarul bancii, prezentandu-i acel inscris in al carui continut s-au introdus date necorespunzatoare realitatii., s-a incercat dovederirea unor fapte nereale , deci infractiunea , sau tentativa ei poate exista prin faptul ca persoana in cauza a folosit inscrisul si a incercat sa insele increderea publica , moment in care s-a consumat infractiunea. Si nici nu ar avea relevanta daca s-a produs sau nu consecinta juridica pe care o urmarea faptuitorul, ci doar folosirea inscrisului in scopul acela.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa clar. El a falsificat o copie pe care a dat-o unui beneficiar nu functionarului bancii, aceasta pentru a nu mai fi presat de acesta sa+i achite factura. Deci el a folosit o copie sa induca in eroare un beneficiar nu banca. Deci intrebarea este urmatoarea: Cum se incadreaza aceasta fapta?
- poate fi fals in inscrisuri sub semnatura privata? - asta chiar daca nu exista un inscris in formatul oficial al bancii ci doar o copie?
sau care ar putea fi incadrarea?
Pedeapsa pentru fals
ganj
buna,as avea si eu o intrebare...
imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa????
in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)