avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Respingere cerere de recalculare a pensiei calculata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Respingere cerere de recalculare a pensiei calculata eronat

Buna ziua!
Doresc sa va prezint urmaroarea problema.
Mama mea a optat pentru pesionarea anticipata datorita unor imprejurari (limita de varsta pentru pensia de drept fiind Septembrie 2012).
I s-au solicitat o serie de documente de catre Casa de pensii pentru intocmirea dosarului de pensie care s-au si depus.
Mama a fost asistent medical toata perioada in care a lucrat.
A lucrat sambate si duminici si ture de noapte pentru care a si platit CAS aferent sporului pentru munca prestata in zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale conform adeverintei eliberate de catre angajator.
Casa de pensii a solicitat in vederea stabilirii cuantumului pensiei pe data de 30.12.2011 o adeverinta din care sa reiasa daca s-au virat contributii de CAS pentru turele de noapte si sambete si duminici.
Angajatorul a confirmat plata acestor contributii pentru perioadele specificate.
Pe data de 09.01.2012 Casa de Pensii a emis decizia de pensionare stabilind suma de plata fara a tine cont de adeverinta solicitata pentru nopti, sambete si duminici care fusese depusa din data de 04.01.2012 specificand in decizie ca nu a fost depusa dar ea de fapt fusese dupusa.
Cand am cerut recalcularea aratand ca nu s-au luat in calcul toate documentele justificative depuse si pentru perioadele solicitate s-au platit contributii si nu s-a tinut cont de aceste sume am primit raspuns ca acestea nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 01.04.2001 fara a arata referinte legislative concrete.
Intrebarea mea:
1. Cum sa contest aceasta decizie?
2. Inteleg ca pentru perioada aferenta datei de 01.04.2001 nu vor sa ia in calcul din lipsa legislatiei dar pentru perioada de dupa 01.04.2001 de ce nu recalculeaza retributia avand in vedere ca s-a platit contributie suplimentara pentru aceste venituri?
Astept sfaturi.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:50, 1 Decembrie 2015
1. Orice decizie de pensie se contesta la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice in termen de 30 de zile de la comunicare (art. 149 din Legea nr. 263/2010). Daca termenul de contestare a trecut, decizia de pensie este definitiva iar o eventuala contestatie va fi respinsa ca tardiv formulata.

2. Sa stiti ca orice spor realizat dupa data de 1 aprilie 2001 si din care s-a retinut si virat CAS este valorificat la stabilirea drepturilor de pensie. Daca angajatorul l-a declarat lunar la casa de pensii, asa cum avea obligatia, atunci el s-a regasit in evidenta informatizata a casei de pensii si a fost valorificat. Din acest motiv pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 nu sunt necesare adeverinte. Toate veniturile din care s-a retinut si virat CAS la BASS se regasesc in evidenta informatizata a caselor de pensii, declarate de angajatori.
la raspunsul 1 asta si spune pe decizia de respingere si ma aflu in termen
La raspunsul 2 va intreb la ce bun a mai facut Casa de pensii adresa la angajator sa specifice daca pentru acele sporuri s-a calculat si virat CAS daca spuneti ca se gaseste in evidenta lor informatizata? Raspunsul dat de angajator ca sumele s-au impozitat si virat corespunzator pentru acele sporuri nefiind luat in calcul la stabilirea drepturilor banesti deoarece decizia de pensionare fiind deja emisa consider ca nu a luat in calcul aceste sume. Cererea de recalculare mi-a fost respinsa. Unde gresesc?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
giv, utilizator
Am uitat sa va spun ca veti adresa contestatia Comisiei Centrale din cadrul CNPP, insa o veti depune la casa de pensii care o va trimite mai departe cu tot cu dosar de pensie. Comisia Centrala de Contestatii va verifica intreg dosarul, nu numai contestatia. Deci va fi verificata intreaga modalitate de stabilirea a pensiei mamei dvs.

La raspunsul 2 va intreb la ce bun a mai facut Casa de pensii adresa la angajator sa specifice daca pentru acele sporuri s-a calculat si virat CAS daca spuneti ca se gaseste in evidenta lor informatizata?

Raspunsul meu este ca habar nu am. Nici macar nu inteleg ce ar fi putut sa afle de la angajator pentru perioade ulterioare datei de 1 aprilie 2001. Va pot spune, daca doriti, toate prevederile din Legea nr. 19/2000 potrivit carora angajatorii depuneau lunar declaratiile la casa de pensii, incepand cu data de 1 aprilie 2001. Absolut toate veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS se afla in evidenta lor informatizata, la Compartimentul/Biroul/Serviciul Evidenta contribuabili sau Stagii (nu stiu cum se numeste exact in judetul in care locuiti).

Raspunsul dat de angajator ca sumele s-au impozitat si virat corespunzator pentru acele sporuri nefiind luat in calcul la stabilirea drepturilor banesti deoarece decizia de pensionare fiind deja emisa consider ca nu a luat in calcul aceste sume.Unde gresesc?

Nu am inteles raspunsul angajatorului, insa nu dvs. gresiti aici. Eu nu am mai auzit de raspunsuri ale angajatorilor in baza carora sa se stabileasca drepturi de pensie. Se valorifica veniturile din carnetul de munca si din adeverinte. In raspunsurile angajatorilor nu sunt mentionate venituri.
Dupa doi ani comisia de la casa centrala a aprobat recalcularea.
Se poate inchide. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am iesit la pensie conform legii 263 in anul 2009. la calcularea ... stereciu ion stereciu ion Am esit la pensie comform legii 263 in anul 2009. La calcularea punctajului sa luat in calcul salariul tarifar din cartea de munca.In 2022 am depus la casa de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie prin adaugare venituri cu caracter variabil romeo bratu romeo bratu Buna ziua Am obtinut de la angajator adeverinta cu veniturile cu caracter variabil din perioada 1983-2001 care nu au fost luate in calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)
Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)