avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proba proces penal inregistrare audio
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proba proces penal inregistrare audio

in cazul unei infractiuni de amenintare cu bataie, loviri/vatamari corporale, se poate folosi ca proba o inregistrare audio.
Este necesara o expertiza tehnica ? Unde se face?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:12, 22 Mai 2012
persoana isi poate inregistra convorbirile sale personale. ptr a putea fi folosite in instanta trebuie sa dispuneti de originalul inregistrarii si echipamentul utlizat (insusi telefonu sau reportofonul, de exemplu). expertizarea se face doar daca se contesta autenticitatea sau integritatea acestei inregistrari.
Art.91 ind.6 alin.2 Cod procedura penala prevad faptul ca inregistrarile si interceptarile audio-video efectuate de parti sau de alte persoane pot constitui mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.
Atunci cand autenticitatea lor este contestata art.91 ind.6 alin.1 Cpp ofera posibilitatea expertizarii acestora la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.

Expertizarea se realizeaza de catre experti autorizati din cadrul INEC
Daca inregistrarea nu este obtinuta cu respectarea disp art 91*1 Codul de procedura penala,
Art. 911: Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare
(1) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.

Eventual daca instanta apreciaza utila si necesara ,poate fi admisa drept dovada
Verificarea inregistrarilor se realizeaza la institutul de criminalistica
Este cunoscut ca inregistrarile digitale pot fi lesne falsificate, iar expertiza vocii si vorbirii nu poate certifica 100% ca o anume voce apartine unei anumite persoane, astfel incat inregistrarile obtinute fara respectarea art 91*1 Codul de procedura penala pot fi folosite ca probe in proces numai cu acordul instantei de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica audio,important! Sonji Sonji [b]Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice[/b]. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)