avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare

In urma cu un an de zile am semnat o promisiune de vanzare-cumparare, cu un domn care este administratorul unei societati comerciale. Dansul se oblica sa-mi vanda un teren pana in data de 2 mai anul curent. Iar eu am platit un comision firmei dansului in valoare de 1000 de euro. La data stabilita ma anuntat ca nu poate sa-mi vanda terenul respectiv si mi-a propus alt teren care era net inferior primului. Drept urmare l-am refuzat si am cerut sa-mi restituie suma pe care i-am dato ca si comision. Raspunsul sau a fost ca in principiu este de acord sa-mi restituie suma ca si daune interese cu conditia ca instantele competente sa constate ca neintocmirea actului de vanzare-cumparare este din culpa sa. Ce as putea eu sa fac in situatia data. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andreea Constantin , Consilier juridic 12:11, 24 Mai 2012
1. cred ca acea promisiune nu ati incheiat-o in fata notarului, care de buna seama, v-ar fi redactat un act ce v-ar fi protejat.
2. Suma de bani pe care i-ati platit-o cu titlu de comision nu prea va "acopera": de regula, intr-un contract /promisiune de vanzare-cumparare, suma data cu titlu de avans se numeste arvuna si, conform dispozitiilor codului civil, se restituie (chiar indoita) promitentului cumparator, atunci cand promitentul cumparator nu-si poate respecta obligatiile.
3. Ma tem ca, in situatia data, nu puteti decat sa-l actionati pe promitentul vanzator in judecata, insa sansele unui castig sunt destul de slabe, dupa parerea mea.
Promisiunea a fost incheiata in fata unui notar. Pretul terenului a fost stabilit la 1 euro, iar in situatia in care voi instraina terenul voi plati 3000 de euro vanzatorilor. Intrebarea mea este. Imi pot recupera comisionul platit firmei in conditiile in care nu se poate efectua tranzactia si totul nu a fost decat o inselatorie?
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
LauraPaler, utilizator
De vreme ce antecontractul de vanzare-cumparare nu a fost respectat de catre promitentul vanzator, dumneavoastra, fiind partea care si-a indeplinit obligatiile contractuale, va puteti adresa instantei de judecata pentru a fi pronuntata o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, daca imobilul care a constituit obiectul contractului nu a fost instrainat catre un tert de buna credinta.


Actiunea este supusa termenului general de prescriptie , cel de trei ani.


In subsidiar , va puteti raporta la rezolutiunea promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare, cauza de ineficacitate a actelor juridice ce prespune repunerera in situatia anterioara perfectarii actului si restituirea avansului remis de catre dumneavoastra, cu eventuale daune interese.


Succes.




Pretul terenului a fost stabilit la 1 euro, iar in situatia in care voi instraina terenul voi plati 3000 de euro vanzatorilor."

Cum puteati instraina dumneavoastra terenul, inainte de a-l avea???
Iertati-ma, este ceva ce-mi scapa.
Cum a fost posibil sa treceti drept pret al terenului 1 EURO? Cred ca notarul nu a fost strain de aceasta inselatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)