Stimati Moderatori/Consultanti
Va rog daca se poate un raspuns.
Am un minor in intretinere. Tatal ii plateste pensie de intretinere in valoare de 600 lei.
Aceasta suma a fost calculata ca 25% din media a 6 salarii nete acum 2 ani.
Intre timp salariul tarifar al tatalui s-a majorat.
Pt a nu mai deschide actiune de majorare a pensiei, pot solicita in instanta sa se acorde aceasta pensie ca 25% din venitul net lunar? Mentionez ca tatal nu are un salariu fix nici de la o luna la alta. Acesta este platit in functie de vanzari (are un sal fix + comision din vanzari).
Da, puteti solicita ca prin hotarare sa fie obligat tatal la plata a 25% din venit. Hotararea va fi transmisa din oficiu de catre instanta la societatea angajatoare, care - in functie de venit - va vira pensia de intretinere.
Incercati mai intai o discutie cu tatal minorului si, daca intr-adevar i s-au majorat veniturile, poate este de aocrd sa contribuie in plus pe langa cei 600 lei fara a mai ajunge in instanta. In eventualitatea unui proces, s-ar putea sa aveti surpriza ca, in conformitate cu prevederile Noului Cod Civil, prin intampinare, tatal sa solicite acordarea intretinerii in natura.
Daca stie cineva, totusi, conf art 548 alin1 din noul cod civil , pensia de intretinere stabilita in suma fixa se indexeaza trimestrial cu indicele de inflatie.Acest lucru trebuie solicitat in instanta?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie alimentara
TOS55555
ce sanse sunt pt majorare pensie alimentara .am 2 copii si s-a stabilit pensie 24 % pt amandoi.Fostul sot plateste rate la banca si insttanta a considerat sa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara
Magda_33
buna seara.sunt divortata de 4 ani.. am o fetita de 12 ani care prin hotarare judecatoreasca fetita este la mine iar tatal este obligat sa plateasca lunar 150 ... (vezi toată discuția)