avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... notare ACVC in CF
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

notare ACVC in CF

Buna ziua,
Vreau sa cumpar cu apartament prin Prima Casa. Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare cu termen de finalizare 01.06.2012. Am dat 1000 Eur avans.
Problema mea este ca nu ma incadrez in termenul acela fiindca dosarul nu este gata la banca si vanzatoarea nu mai vrea sa ne intalnim sa facem act aditional de prelungire. Pot nota in CF acest antecontract in cazul in care nu e mentionat acest lucru in act? Sau ce altceva pot face, macar sa-mi recuperez avansul dat? Mentionez ca in ACVC am scris k in cazul in care pana la data stabilita banca/FNGC IMM nu-mi acorda creditul, vanzatoarea se obliga sa-mi restituie suma data ca arvuna in termen de 24 h.
Astept raspuns!
Multumesc!
In cazul in care antecontractul este autentificat, notarul are obligatia sa trimita Icatre cartea funciara in vederea notarii, actul semnat. Prin urmare nu mai trebuie sa faceti nici un fel de diligente. Mergeti la notariat si cereti incheierea de carte funciara prin care a fost notat antecontractul. Cat priveste avansul, acesta se poate recupera in instanta.
O zi buna
Un antecontract de vanzare cumparare nu reprezinta decat o simpla promisiune si nu implica efecte sau sanctiuni decat daca, in cadrul acestei promisiuni, sunt incluse clauze de protectie a celui prejudiciat de nerespectarea promisiunii de catre cealalata parte.
Antecontratul de vanzare-cumparare poate fi notat in cartea funciara, unde opozbilitatea fata de terti isi va produce efectele timp de doua luni de zile ,in temeiul disp Art 40 din Legea 7/1996 republicata
pai eu am intrebat notarul si mi-a zis k daca nu e mentionat in acvc faptul k se solicita notarea lui in cf, nu poate sa-l noteze.
Art 47 din L nr 7/1996 republicata
(5)Inscrierea in cartea funciara se efectueaza la cererea partilor interesate,cu exceptia cazurilor in care legea prevede inscrierea din oficiu,cererea se indreapta la biroul unde sa afla cartea funciara in care urmeaza sa s efaca inscrierea
(6)Intabularea sau inscrierea provizorie poate fi ceruta de orice persoana care,potrivit inscrisului original,hotararii judecatoresti sau hotararii autoritatii administrative,urmeaza sa stramute ,sa modifice,sa dobandeasca sau sa stinga un drept tabular
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
ynocentta, utilizator
Multumesc frumos! Am inteles!

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil ContSters87348 ContSters87348 buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar ... (vezi toată discuția)
Expirare termen antecontract vanzare apartament alice.elena60 alice.elena60 Buna ziua. In calitate de vanzator am facut in urma cu aproape 2 luni un antecontract de vanzare a apartamentului meu( am primit si avans ) in care se ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)