avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare neautorizata pe teren proprietate privata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare neautorizata pe teren proprietate privata pentru instalarea unur conducte

O firma de constructii a intrat fara a avea permisiunea proprietarului pentru a instala conducte de apa. Proprietarul a apelat Politia la 112. La intrebarile politiei reprezentantul firmei a sustinut ca are autorizatie de constructie emisa de primarie.
Politia sustine ca nu poate face nimic, ce este de facut in acest caz?
Cum poate emite primaria autorizatie de constructie pentru un teren care nu ai apartine. Chiar daca conducta este de utilitate publica, nu trebuie obtinut acordul proprietarului? Noul Cod Civil mentioneaza conductele in art. 621. Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Onica. , utilizator 03:01, 26 Ianuarie 2021
Art.621 din NCC prevede obligatia proprietarului de a permite trecerea pe fondul sau a retelelor edilitare (conducte de apa, gaz, canal etc.), dar numai in situatia in care nu este este imposibila trecerea prin alta parte.
Art.4 al aceluiasi articol prevede ca sunt exceptate de la dreptul de trecere cladirile, curtile si gradinile, atunci cand este vorba de lucrari de canale subterane si conducte noi.
Solicitati de la primarie lamuriri cu privire la autorizatia emisa si in cazul in care a fost data cu inclalcarea prevederilor legale, aveti posibilitatea sa o atacati in instanta.

In toate situatiile insa aveti dreptul la despagubiri (art.621 alin.3)
Firma deja lucreaza in baza unei autorizatii emisa de primarie. Inainte de a se emite autorizatia nu este normal ca proprietarul sa fie informat?
Cine decide daca trecerea prin alta parte este imposibila? Primaria va alege tot timpul cea mai ieftina solutie atata timp cat altcineva este afectat. Ei au intrat pur si simplu pe teren si au inceput sa sape.
buna seara,
Suntem stapani doar pe teren iar daca situatia o impune trebuie permisa trecerea conductelor de apa, canalizare si gaze... se lucreaza in functie de un proiect nu la intamplare...trebuia sa fiti informat din timp ....
Daca va ganditi la incidenta legii penale in cauza pe care o expuneti mai sus, trebuie sa intelegeti ca este exclusa datorita autorizatiei emisa de Primarie. Daca vi se pricinuieste o paguba si societatea de constructii refuza plata despagubirii sau nu reface terenul/constructia, etc asa cum a fost inainte, aveti posibilitatea deschiderii unei actiuni la Judecatorie pentru recuperarea prejudiciului produs, inclusiv, cheltuieli de judecata, eventuale dobanzi, si daune cominatorii cu mentiunea ca veti castiga aproape sigur. Puteti actiona atat Primaria (cu drept de regres) cat si societatea de constructii. Pe langa aspectul civil al cauzei, problema dumneavoastra revela un simt excesiv al proprietatii. NU puteti interzice executarea unei lucrari de utilitate publica numai pentru motivul ca traseul proiectului trece prin curtea proprietatii pe care o detinet si nu aveti dispozitia necesara suportarii unui deranj cauzat de constructia in sine! Ati vrea sa ramaneti fara apa si canalizare pentru ca un vecin nu permite executarea lucrarilor prin curtea lui? Sau ati vrea ca Primaria sa construiasca o conducta/teava de forma sinuoasa care ar costa x100 numai sa nu va deranjeze propietatea? Din acest motiv, Codul Civil va limiteaza dreptul de proprietate al unui teren DOAR la suprafata sa fara a include si subsolul. Lasati firma sa execute lucrarea si actionati-i in judecata numai DACA va pricinuieste un prejudiciu. Codul Civil va apara in acest sens!
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
viorelperianu, utilizator

Alte discuții în legătură

Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt ... Zalau2021 Zalau2021 Bună ziua Am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt care am drept de servitute de trecere cu piciorul și mașina menționat în extrasul CF. Am ... (vezi toată discuția)
Teren ocupat partial abuziv Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua Am cumparat un teren extravilan pe care am un stalp de medie tensiune, care alimenteaza o pensiune particulara si reteaua este tot particulara. ... (vezi toată discuția)