avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendare dupa contestatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendare dupa contestatie

in data de 21/09/2009 mi-a fost retinut permisul pentru depasirea vitezei legale. am facut contestatie si mi-am recuperat permisul in baza certificatului de grefa. in data de 03/04/2010 s-a dat hotararea ca cererea a fost respinsa(cu recurs).Nu am facut recurs ,dar nu am predat nici permisul. Din cate am aflat, eu trebuia sa merg la judecatoria PLOIESTI sa ridic hotararea definitiva,apoi sa merg cu aceasta la politie la BZ(aici am domiciliu) si sa predau permisul. Zilele trecute am scos un cazier rutier si pe el imi apare IPJ PH 48XXX -90 ZILE/DEPUS CONTESTATIE / P.C. A FOST RESTITUIT DE S.P.R. PH CONFORM CERTIFICAT DE GREFA NR......DIN DATA..../JUD. PLOAIESTI// PLANGERE RESPINSA LA 02/04/2010- P.C SUSPENDAT 120 ZILE. de la data pronuntarii hotararii am mai primit 4 amenzi (centura,telefon) ,am fost verificat in baza de date a politiei si nu am avut probleme. Care ar fi situatia mea acum?
trebuie sa mergeti la judecatorie sa luati hotararea judecatoreasca , sa o legalizati si cu o copie sa va prezentati la politie si sa predati permisul.

efectuati perioada de suspendare :(prevazuta in pv plus 30 de zile ptr ca nu ati predat permisul conform art. 103 (7) .

dupa efectuarea suspendarii permisul de conducere va este restituit.:)

Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
(...)
(6) În cazurile prevăzute la alin. (1), contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin.(6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzută la alin.(1) lit.a) şi b).


va recomand sa nu conduceti in perioada de suspendare, riscati inchisoarea.

Art.86. - (2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
cyan, moderator
aveti dreptate. legea spune ca trebuie predat in 5 zile de la primirea instiintarii. dar nu am primit nimic. asa ca...???
asa ca ... atat timp cat nu ati facut recurs se intelege ca aveti cunostinta de faptul ca plangerea a fost respinsa si prin urmare aveati obligatia de a preda permisul si efectuarea periaodei de suspendare.

este adevarat ca politia avea obligatia de a va trimite instiintarea in vederea predarii permisului cat tot de adevarat este si obligatia dvs. de a cunoaste legea si de a urmari derularea procesului.

exista un principiu care spune ca "nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii "
si cum in calitate de conducator auto se prezuma ca aveti cunostinta de prevederile oug 195 privind obligatiile in cazul suspendarii dreptului de a conduce va asumati riscul de a suporta prevederilor art. 86/2.

din moment ce cunoasteti prevederile legii procedati cum considerati de cuviinta .
mai devreme sau mai tarziu nu veti scapa de suspendare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice se stabileste din a 16 zi de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti. In 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii, cfm art. 118 alin. 4 din OUG 195/2002, trebuia sa predati permisul de conducere la serviciul rutier care va are in evidenta. Daca nu l-ati predat, politia conform unor proceduri interne de lucru calculeaza termenul de 120 zile ( 90 zile cfm art. 102 alin. 3 lit. E si 30 zile majorare cfm. art. 118 alin. 5) de la data cand este instiintata de catre compartimentul juridic al unitatii respective. Este corect si legal pentru ca, in caz contrar, ati fi riscat sa vi se intocmeasca un dosar penal (daca v-ar fi stabiiti suspendarea p.c. retroactiv). Doar ca, dvs. trebuie sa mergeti pana la I.P.J. Buzau - Serviciul Rutier si sa va interesati daca starea permisului de conducere v-a fost modificata, intrucat daca nu ati predat permisul asa cum legea prevede, va trebui sa mergeti cu o declaratie notariala in care sa precizati acest aspect. Modificarea starii se poate face doar in baza predarii dovezii pe care v-ar fi eliberat-o daca ati fi predat permisul de conducere sau in baza decaratiei sus-mentionate.

Fac precizarea ca art. 103 din OUG 195/2002 se refera doar la cumulul de puncte penalizare. Iar suspendarea in urma cumului de puncte revine in sarcina serviciului rutier care va are in evidenta. Majorarea ca urmare a nepredarii permisului de conducere in cazul formularii unei plangeri contraventionale si respingerii acesteia, este prevazute la art. 118 din OUG 195/2002. iar permisul se preda in 15 zile. Doar la cumul de puncte termenul este de 5 zile de la data primirii instiintarii prin posta. In caz contrar se majoreaza cu 30 zile. De asemenea este bine de stiut ca in luna noiembrie 2010, OUG 195/2002 s-a modificat prin legea 2010, care precizeaza ca hotararile instantei pronuntate cu privire la plangeri contravetionae la regimul rutier sunt definitive la pronuntare (nu se mai pot recura). Astfel, termenul de 15 zile in care se poate preda p.c. curge de la data pronuntarii in sedinta publica a hootararii.
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
am fost la politie(anul trecut) si am intrebat care e situatia cu permisul. Mi s-a spus ca apar in baza de date cu contestatia si in acest moment e ok. Am scos si un cazier rutier saptamana trecuta. dak imi lasati o adresa de mail va pot trimite o copie sa vedeti

Alte discuții în legătură

Permis conducere suspendat 30 zile, de cand incepe perioada de suspendare? uciucubelu uciucubelu Pe 15 decembrie 2011 am pierdut procesul cu Politia Rutiera insemnand ca in termen de 15 zile sa predau permisul. Pana pe 30 decembrie nu l-am predat fapt ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Incepere suspendare permis cyvky cyvky Buna ziua, In urma suspendarii permisului de conducere am facut o contestatie pe care am pierdut-o. Am facut mai multe drumuri la politie pt predarea ... (vezi toată discuția)