avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... transcrierea documentelor in romania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

transcrierea documentelor in romania

Buna ziua,
sunt cetatean cu dubla cetatenie (roman-italian) fost casatorita in Italia cu cetatean italian in 2001 iar acum in posesul sentintei definitiva de divort italiana.
Avand in vedere faptul ca peste putin timp o sa ma recasatoresc, cineva ma poate sfatui ce si cum trebuie sa fac? Trebuie inscrise in Romania si divortul si noua casatorie sau se poate incrie direct doar casatoria?
Care sunt exact actele ce trebuie, cat timp dureaza si cat costa?
Va multumec mult.
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 02:45, 28 Decembrie 2008
Trebuie sa va adresati Institutului National pentru Evidenta Persoanelor, pentru transcrierea certificatelor de stare civilă provenite din strainantate, deci divortul trebuie obligatoriu înscris.durează aproximativ 3 luni.Procedura este, pe scurt, urmatoarea:
Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
TRANSCRIEREA certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din strainatate, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este (a fost) cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit.
Cererea de transcriere se adreseaza primariei localitatii pe raza careia are domiciliul titularul documentului (in cazul certificatelor de deces, cererea se adreseaza primariei pe raza careia are domiciliul solicitantul), insotita de certificatul ori de extrasul original, o copie legalizata a acestora si de traducerea in limba romana, autentificate de notarul public.
In cazul persoanelor cu domiciliul in strainatate care imputernicesc o persoana cu domiciliul in tara sa le reprezinte interesele, in vederea transcrierii certificatelor ori extraselor de stare civila emise de autoritatile straine, cererea se va depune la primaria ultimului domiciliu avut in tara de solicitant, iar in cazul in care acesta nu a avut vreodata domiciliul in tara, la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

Mai multe date gasiti aici:[ link extern ]
In primul rand va multumesc pentru raspunsul complet al D.voastra; ati fost foarte explicita si de ajutor.
Ultima intrebare este: avand in vedere ca domiciliul meu este in Italia, in cazul procurii ce trebuie facut; se poate face in asa fel incat sa nu se apeleze la "consulatul" din Italia? Pot sa trimit o delegatie personala cu semnatura mea originala la tatal meu in Romania care o are de legalizat acolo sau trebuie neaparat sa particip in persoana facand drum special in Romania?
Va multumesc mult si va urez Sarbatori Fericite!
Trebuie sa fiti prezenta in fata notarului pentru a da aceasta procura .... se poate da si la Consulatul sau Ambasada Romaniei din Italia aceasta procura.
Daca nu vrei sa apelezi la consulatul din Italia, te poti duce la un notar/avocat italian, dai declaratia/procura in fata lui, cu semnatura ta si a lui, o trimiti in Romania iar tatal tau o duce la un traducator care o legalizeaza (la notar roman, evident) si tata poate utiliza, in acest fel, procura data de tine in Itlaia.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie incheiata in alta tara sa fie recunoscuta in romania cren cren A se casatoreste in Serbia cu un cetatean sarb, dar la casatorie isi pastreaza numele ei de fata. Dupa ce incheie casatoria in Serbia nu vbine sa o ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de stare civila intocmite in strainatate si intocmirea/transcrierea lor Sergiu Alexandru Sergiu Alexandru Certificatul de deces al unui cetatean roman decedat in stat membru al Conventiei de la Haga (Germania) se comunica de catre autoritatile Germaniei ... (vezi toată discuția)
Transcrierea casatoriei in romania cren cren M-am castorit in Serbia cu un cetatean sarb. Nu am inregistrat casatoria in Romania. La casatorie mi-am pastrat numele de fata si nu am fost nevoita sa-mi ... (vezi toată discuția)