Buna seara. As dori sa stiu cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru acea luna (cel putin) din CCC pe care o poate lua tatal in cazul cand mama vrea sa stea in concediu 2 ani:
a. Se calculeaza ca parte a concediului mamei, deci suma va fi de maxim 1200 lei, sau:
b. Se considera ca un CCC separat cu durata de o luna (in cazul meu nu doresc mai mult) si suma va fi de maxim 3400 lei.
De asemenea as vrea sa stiu daca exista vreo norma metodologica care descrie cum se face exact cererea pentru acest concediu de o luna.
Sa va descriu cazul meu pe scurt: sotia e in CCC1 pana la inceputul lui iulie 2012. La inceputul lui mai 2012 a nascut copilul nr. 2 asa ca ar urma sa intre in CCC2 in iulie in continuarea CCC1. Am obtinut deja adeverinta de la angajatorul sotiei si decizia de prelungire a suspendarii. Intentia noastra este sa intru eu in acea luna de concediu pentru tata inca de la inceputul CCC2. Prin urmare am fost astazi la Directia de Asistenta Sociala a sectorului 2 pregatit cu teancul de acte si cu cererea de acordare a indemnizatiei completata in numele mamei. Am explicat situatia noastra si decizia de a intra imediat in acea luna, urmand ca sotia sa continue CCC2 pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului 2. Mi s-a spus dupa multe deliberari intre doamnele functionare ca in acest caz ar trebui sa completez o cerere in numele meu si cu actele de la angajatorul meu pentru aceasta prima luna, urmand apoi sa revin cu actele si cererea in numele mamei pentru celelalte 23 de luni.
Eu insa sunt reticent sa completez formularul tip in numele meu in conditiile in care nu se poate specifica pe acesta ca vreau sa stau in concediu o luna si doar o luna, urmand sa continue sotia. Se poate doar opta pentru 1 an/2 ani. Ce garantie am eu ca dupa ce completez cererea, un functionar ultrazelos si inflexibil nu va considera ca am optat eu, tatal, sa iau toate cele 24 de luni de CCC (pentru ca pe cerere bifa va fi la 2 ani), iar apoi cand vin iar peste o luna cu cererea mamei sa imi spuna ca nu se mai poate pentru ca CCC s-a acordat deja?? Inteleg ca nu au apucat sa adapteze formularele conform noii OUG (a trecut doar jumatate de an si doamnele din minister sunt atat de ocupate...), dar eu nu pot sa bifez pe cerere "2 ani" pe numele meu in conditiile in care eu personal vreau doar o luna de CCC urmand sa ia sotia restul pana la 2 ani.
Mai pe scurt, care din variantele de mai jos este mai aproape de adevar:
a. Depun dosar complet in numele meu (tatal) bifand optiunea cu 2 ani, umand ca peste o luna sa depun un alt dosar complet in numele mamei, tot cu optiunea 2 ani;
b. Depun direct dosarul in numele mamei si specific pe alta cale (cerere separata? cum exact??) ca aleg sa intru eu in concediu in prima luna.
1. - Puteti intra, ca tata, in CCC pentru o luna de zile in aceleasi conditii ca si mama, adica va faceti dosarul si il depuneti la Primarie.
- Indemnizatia pentru CCC pentru dvs. se calculeaza ca medie a veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului dar nu mai mult de 1200 lei (daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani).
2. - Deoarece mama a nascut al doilea copil inainte de a se termina CCC1 va intra in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
- Mama nu va trebui sa faca alt dosar, se va prezenta la Primarie cu decizia angajatorului de prelungire a suspendarii CIM si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.
3. In acea luna in care dvs. sunteti in CCC mama va lucra sau va lua concediu fara plata.
4. Nu trebuie sa va speriati, cererea pentru CCC se face pentru toata perioada (2 ani) dar dupa o luna indemnizatia se va suspenda daca va reluati activitatea si depuneti la Primarie decizia de incetare a suspendarii CIM, iar mama va intra in CCC2 asa cum am spus mai sus.