avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere datorie banci-ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere datorie banci-ipoteca

Buna!In 2007 am cumparat un apartament pe firma, in rate cu ipoteca pe 15 ani de la banca.Am platit ratele 1 an dupa care nu am mai putut plati.Ultima rata a fost august 2008.Din august 2008 nu am primit nici macar o somatie de plata nimik nici o scrisoare ca am intarziat, pana in decembrie 2011.Atunci am primit instiintare de executare silita, ca va fi scos la licitatie ap.Am primit in martie 2012 o scrisoare ca nu s-a putut vinde la licitatie si de atunci din nou nimik.Intrebarea mea e ce e de facut?s-a prescris datoria/ipoteca pt ca au trecut 3 ani? sau care e situatia? Poate cineva sa ma lamureasca? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: mimi03 , utilizator 09:31, 25 Mai 2012
Potrivit prev.art.405 (2) C.pr.civ. " Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita".
Contractul de credit, in temeiul legii bancare, are caracter de titlu executoriu.
Dreptul bancii de a cere executarea silita s-a nascut din momentul in care imprumutatul nu si-a platit cel putin trei rate. Cam toate bancile au trecut in contractul de credit acea perioada de 90 de zile care se refera la sumele restante, perioada dupa care banca isi poate recupera dauna.
Consider ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a unui titlu provenit dintrun contract de credit bancar, incepe sa curga dupa aceste 90 de zile in care imprumutatul a inregistrat sume restante.


www.avocatnet.ro/content/for...

... asta ar insemna ca e cam pe muchie (nov-dec.2011 ar fi intervenit prescriptia)... vedeti contractul.
Multumesc pentru raspuns!O sa verific toate datele sa vad daca executia e in termen sau nu.DAr mai am o intrebare...am citit in codul civil ca prescriptia nu se aplica la fel pt datorii ipotecare..ceva ..ca se prescrie datoria dar ei au dreptul sa vanda ap in continuare sa ia banii pt a-si recupera prejudiciul.E adevarat?Si daca intr-adevar datoria e prescrisa eu raman cu apartamentul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescris raoul26 raoul26 Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns referitor la actiunile de prescriere? Nu am gasit foarte multe detalii despre asta pe ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii igabriela34 igabriela34 am un credit restant la o unitate bancara. ultima plata confirmata a fost in mai 2009.in iunie 2009, am fost contactata telefonic, de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)