avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare donatie

Buna ziua.
In urma cu 2 ani a fost incheiat un contract de imprumut, sub semnatura privata. La data respectiva, debitorul era solvabil, avand imobile in proprietate.
Acum se doreste introducerea de catre creditor a unei actiuni in revocarea unei donatii, facute de catre debitor si sotia lui, prin care acestia au donat societatii comerciale la care erau asociati si administratori un teren cu constructii. Donatia a fost efectuata cu aproape 3 ani inainte de data imprumutului.
La data de astazi societatea respectiva este in faliment.
Are creditorul sanse de castig? Ce probleme ar putea aparea in acest caz?
Multumesc frumos.
Nu ar avea sanse in privinta revocarii.
Poate doar in privinta nulitatii daca ar exista cauze de nulitate a contractului.
Eu stiam ca daca un debitor devine insolvabil in urma unor liberalitati facute, creditorii pot solicita revocarea acestor acte cu titlu gratuit. Cel putin asa mi-a spus un avocat.
Nu prea stiu ce sa mai cred...
Nu sunteti foarte explicit in expunerea dvs. Cand a fost intocmit actul de donatie, anterior sau ulterior datei la care a fost acordat imprumutul? Pentru ca pe de o parte afirmati ca la data imprumututlui debitorul era solvabil, apoi ca actul de donatie a fost incheiat cu trei ani in urma.
Daca donatia a fost incheiata anterior ( cu trei ani inainte de imprumut, dupa cum spuneti) , creditorii nu pot actiona pe calea actiunii revocatorii ( caci la asa ceva va referiti) . Daca insa debitorul a instrainat bunurile ulterior acordarii imprumutului , si creditorul poate dovedi ca liberalitatea a fost facuta in frauda crditorului, atunci ar fi posibil sa se actioneze pe calea actiunii revocatorii .Nu stiu cu ce sanse de castig, dar se poate incerca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie intre soti Andreeadarius Andreeadarius Buna ziua. Situatia se prezinta asa: sotul a facut acum cativa ani un imprumut in strainatate pe care nu a reusit sa il returneze integral. Noi detinem ... (vezi toată discuția)
Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile donatarului in cazul unei actiuni in instanta a unui tert impotriva donatorului Andrei2357 Andrei2357 As avea o intrebare: o persoana care detine o cota-parte dintr-un imobil are un credit in banca (fara ipoteca) si nu si-l plateste la timp, motiv pentru care ... (vezi toată discuția)