avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile donatarului in cazul unei actiuni in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile donatarului in cazul unei actiuni in instanta a unui tert impotriva donatorului

As avea o intrebare: o persoana care detine o cota-parte dintr-un imobil are un credit in banca (fara ipoteca) si nu si-l plateste la timp, motiv pentru care banca il actioneaza in instanta pentru recuperarea prejudiciului si solicita scoaterea la vanzare a bunurilor respectivului individ. Inainte ca banca sa il actioneze in instanta, respectivul ii doneaza, cu drept de uzufruct viager, fiului sau, cota sa parte din imobilul respectiv. In aceasta situatie, exista riscul ca imobilul mentionat anterior sa poata fi scos la vanzare de catre creditor?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 18:03, 7 Martie 2013
Trebuie sa ceara intai revocarea donatiei.
Din cate stiu eu, revocarea donatiei poate fi ceruta doar de catre urmasii de drept ai donatorului si numai dupa decesul acestuia. E posibil sa ma insel, dar eu asa stiu. Prin urmare, cum ar putea banca sa ceara revocarea donatiei?
E vb de o actiune pauliana sau revocatorie, actiune prin care creditorul poate cere anularea actelor juridice pe care debitorul le-a facut in dauna creditorului. Actiunea e indreptata si impotriva debitorului si a tertului dobanditor.
Pt a avea succes, trebuie indeplinite cateva conditii :- creanta sa fie certa, lichida si exigibila, anterioara actului atacat, sa fie in dauna creditorului, sa fie introdusa in termenul general de prescriptie.

Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Pe noul Cod civil condițiile cerute pentru admisibilitatea acțiunii pauliene (sau revocatorii) s-au modificat puțin. Astfel nu se mai cere condiția ca acea creanță să fie lichidă și exigibilă ci doar certă.

Notiune Art. 1.562
(1) Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata
de el actele juridice incheiate de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care
debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate.
(2) Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta in executarea unui asemenea contract
poate fi declarata inopozabila numai atunci cand tertul contractant ori cel care a primit
plata cunostea faptul ca debitorul isi creeaza sau isi mareste starea de insolvabilitate.

Conditii privitoare la creanta Art. 1.563
Creanta trebuie sa fie certa la data introducerii actiunii.”


În general pe noul Cod civil se acordă o mai mare protecție creditorului. Cam aceasta este ideea și în ceea ce privește prevederile noului Cod de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie imobil Remus47 Remus47 In cazul unui imobil susceptibil de a fi executat silit pot face donatie catre o ruda de gradul 1 ? Ce este mai sigur donatie sau contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Actiunea revocatorie(pauliana)se poate alica si unui contract de donatie? auraneg auraneg DACA INAINTE DE A FII EXECUTAT SILIT TU AI DOMAT PROPIETATEA UNEI PERSOANE CREDITORUL POATE CERE ACTIUNE REVOCATORIE?(PAULIANA) (vezi toată discuția)
Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)