avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare sau donatie imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare sau donatie imobil

In cazul unui imobil susceptibil de a fi executat silit pot face donatie catre o ruda de gradul 1 ? Ce este mai sigur donatie sau contract de vanzare cumparare ?
Cel mai recent răspuns: Remus47 , utilizator 19:34, 3 Martie 2015
Bunurile pot fi instrainate, cu mentiunea ca actele incheiate in dauna creditorului pot fi desfiintate.


artea V. Despre obligatii

Titlul V. Executarea obligatiilor

Capitolul III. Mijloacele de protectie a drepturilor creditorului

Sectiunea a 3-a. Actiunea revocatorie

Art. 1.562. Notiunea. (1) Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata de el actele juridice incheiate de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate.


(2) Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta in executarea unui asemenea contract poate fi declarata inopozabila numai atunci cand tertul contractant ori cel care a primit plata cunostea faptul ca debitorul isi creeaza sau isi mareste starea de insolvabilitate.



Art. 1.563. Conditii privitoare la creanta . Creanta trebuie sa fie certa la data introducerii actiunii.
Art. 1.564. Termen de prescriptie . Daca prin lege nu se prevede altfel, dreptul la actiune se prescrie in termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat.
Art. 1.565. Efectele admiterii actiunii. (1) Actul atacat va fi declarat inopozabil atat fata de creditorul care a introdus actiunea, cat si fata de toti ceilalti creditori care, putand introduce actiunea, au intervenit in cauza. Acestia vor avea dreptul de a fi platiti din pretul bunului urmarit, cu respectarea cauzelor de preferinta existente intre ei.
(2) Tertul dobanditor poate pastra bunul platind creditorului caruia profita admiterea actiunii o suma de bani egala cu prejudiciul suferit de acesta din urma prin incheierea actului. In caz contrar, hotararea judecatoreasca de admitere a actiunii revocatorii indisponibilizeaza bunul pana la incetarea executarii silite a creantei pe care s-a intemeiat actiunea, dispozitiile privitoare la publicitatea si efectele clauzei de inalienabilitate aplicandu-se in mod corespunzator.
Acum nu face obiectul unei executari si nici peste un an ( poate nici nu va fi). Sa inteleg ca se prescrie comform art 1564 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

urgent!anulare contract de vanzare cumparare imobil irinamaria32 irinamaria32 urgent!anulare contract de vanzare cumparare imobil Buna ziua! sunten o asocia nonprofit - CAR , am incheiat un contract de imprumut cu o persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Drepturile donatarului in cazul unei actiuni in instanta a unui tert impotriva donatorului Andrei2357 Andrei2357 As avea o intrebare: o persoana care detine o cota-parte dintr-un imobil are un credit in banca (fara ipoteca) si nu si-l plateste la timp, motiv pentru care ... (vezi toată discuția)
Actiune pauliana - prescriptia dreptului material la actiune credite credite Dupa cat timp de la instrainarea unui imobil nu mai pot introduce o actiune Paulina? (vezi toată discuția)