avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune pauliana - prescriptia dreptului material la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune pauliana - prescriptia dreptului material la actiune

Dupa cat timp de la instrainarea unui imobil nu mai pot introduce o actiune Paulina?
Cel mai recent răspuns: roman1 , utilizator 12:31, 25 Ianuarie 2013
Potrivit art. 1.562 Cod Civil: Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice incheiate de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul isi creeaza sau isi măreşte o stare de insolvabilitate.
Art. 1564 stabileşte că dreptul la actiune se prescrie in termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat.
in termen de 1 an de la data de cand a cunoscut instrainarea, fiind vorba de un imobil de la data intabularii in cartea funciara, avand in vedere ca are si un caracter de opozabilitate fata de terti.
Ce inseamna "trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat"?
Multumesc


Daca debitorul dv. si-a vandut casa si nu mai aveti alte posibilitati de a va recupera creanta, aveti dovada prejudiciului. Legea presupune ca trebuia sa cunoasteti ca bunul vandut era singurul bun al debitorului.
Conform art. 1564 din Codul Civil prevede ca dreptul la actiune se prescrie in termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie imobil Remus47 Remus47 In cazul unui imobil susceptibil de a fi executat silit pot face donatie catre o ruda de gradul 1 ? Ce este mai sigur donatie sau contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna acest art ...dar spus mai pe inteles nikolos nikolos Conform art. 1564 din Codul Civil prevede ca dreptul la actiune se prescrie in termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca ... (vezi toată discuția)
urgent!anulare contract de vanzare cumparare imobil irinamaria32 irinamaria32 urgent!anulare contract de vanzare cumparare imobil Buna ziua! sunten o asocia nonprofit - CAR , am incheiat un contract de imprumut cu o persoana fizica ... (vezi toată discuția)