Am lucrat la o societate unde aveam salariul minim pe economie in contract si o (mare) parte "la negru". Patronul mi-a trimis un laptop prin curier (fara a semna niciun proces verbal ci doar AWB-ul curierului); din cauza neseriozitatii acestuia (nu mi-a dat salariul complet) am decis sa nu ii mai trimit laptopul. Acum am primit o notificare din partea firmei prin care ma someaza cu "aplicarea legii" in cazul in care nu ii predau laptopul. Mentionez ca pe AWB, la continutul pachetului, era trecut doar "leptop". Care-i legi ma supun si care ar fi masurile pe care ar putea sa le ia. Multumesc.
Puteti fi dat in judecata in instanta civila de catre firma, in baza semnaturii dvs. pe documentul curierului, in conditiile in care firma dovedeste cu acte ca a achizitionat laptopul respectiv(factura, chitanta) si a directionat marfa catre dvs.(cand a comandat a trecut adresa dvs.
Daca laptopul este considerat echipament de lucru (!?) in lista intocmita de catre firma pentru dotarea lucratorilor, acest lucru este nominalizat ca dotare a lucratorilor.
De regula, astfel de echipamente distribuite lucratorilor pentru a-si putea indeplini sarcinile de serviciu, se dau pe fisa de inventar a fiecarui lucrator si se semneaza de primire (cand i se repartizeaza) si de predare (cand il da inapoi).
Cred ca este greu sa dovediti cu documente, ca in plus fata de salariul minim pe economie (pentru care exista probabil un CIM) ati fost platit si ati incasat alte sume de bani, necontabilizate de catre firma (pentru care probabil nu exista vreun document scris). A da dvs. in judecata firma pentru a va recupera restul de bani, pe care sustineti ca nu i-ati primit, poate fi o aventura pentru dvs., cu sfarsit nu tocmai favorabil dvs. In acest caz si dvs. si firma riscati ca institutiile abilitate ale statului sa se autosesizeze si sa fiti amendat contraventional impreuna cu firma pentru munca la negru.
Incercati o discutie fata in fata cu angajatorul.
Ar trebui ca patania sa va fie invatatura de minte si sa nu mai acceptati sa lucrati decat in baza unui CIM, inregistrat la ITM.
Lucrand la negru cat sunteti tanar, in afara de riscul la care va expuneti pentru evaziune fiscala, nu beneficiati mai tarziu de pensie, asigurari sociale, asigurari de sanatate, etc.
Am uitat sa mentionez ca in momemtul in care am incheiat colaborarea am primit fisa de lichidare conform careia niciuna dintre parti nu are datorii catre cealalta. Mau mult, pe documentul curierului nu se mentioneaza marca, tipul si/sau modelul.
Completarile dvs. nu schimba cu nimic ceea ce am mentionat anterior.
Foaia de lichidare poate fi avuta in vedere de catre instanta, dar nu ca document definitoriu.
Semnatura dvs pe AVVB-ul curierului , semnifica faptul predarii-primirii laptopului respectiv .. legi sunt o gramada , incepand cu Codul Muncii si terminand cu Codul penal .. asadar, in cazul dvs se poate discuta la un moment dat de cumulul a doua raspunderi , raspunderea patrimoniala si raspunderea penala ...
Patron necinstit.
dmh
daca sunt student la arhitectura si m-am inteles cu un patron (spaniol) sa-i lucrez pentru un salar lunar = x, iar plata sa mi-o faca o data la 2 saptamini, ... (vezi toată discuția)