avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Preaviz dupa concediul de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Preaviz dupa concediul de crestere copil

Buna ziua,
In anul 2006 m-am angajat la o firma multinationala, iar in 2009 am nascut un copil. Timp de trei ani am fost in concediu de crestere copil (de la 2 la 3 ani in baza unui certificat medical de handicap). Urmeaza sa ma intorc la serviciu intr-una din zilele urmatoare. In anul 2010, in timpul concediului de crestere copil, am fost informata in scris ca postul meu s-a desfiintat (in toata tara erau vreo 56 angajati cu functia mea) si ca pot opta pentru unul din posturile vacante existente. La momentul acela eu nu intentionam sa imi inchei brusc concediul, astfel ca am discutat cu resursele umane si am decis in scris ca la data revenirii din concediul de maternitate sau la o data apropiata acesteia sa optez pentru unul dintre posturile vacante. Problema este ca am fost instiintata telefonic ca la data revenirii la serviciu o sa primesc preaviz de 20 de zile lucratoare si in aceasta perioada pot opta pe un post vacant. Directorii locali in schimb mi-au spus ca nu exista posturi vacante si daca vreau pot sa optez pentru un post in alt judet din tara. Am cerut sa imi spuna in scris ca nu sunt posturi, invocand motivul ca nu am acces la aplicatia interna, iar dumnealor mi-au raspuns ca atunci cand voi reveni la serviciu voi avea acces in sistem si ca voi vedea toate posturile scoase la concurs in toata tare, dar nu au spus daca au sau nu acum vreunul in orasul in care locuiesc. Mentionez ca nu am posibilitatea de a ma muta din orasul in care locuiesc acum, deoarece aici am o locuinta si sotul are un serviciu stabil, iar copilul noastru este mic si merge la gradinita, intr-un mediu anume format. Nu imi doresc sa ma mut din oras. Intrebarea este daca exista vreun temei legal de a ma concedia sau daca angajatorul este obligat cumva sa imi creeze un loc de munca in institutia unde am lucrat macar pe o perioada determinata ?!
Sunt sigura ca ma vor intampina cu o hartie pe care voi gasi formularea "de comun acord", ceea ce nu este deloc asa, astfel ca vreau un raspuns de la dvs. ca sa stiu cum sa reactionez sau care ar trebuie sa fie pasii mei in continuare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sorinalitoiu , utilizator 19:46, 25 Mai 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a se termina CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
- Daca s-a desfiintat locul dvs. de munca (prevazut in CIM) nu inseamna ca este obligatiru desfiintarea si celorlalte posturi similare din firma.

4. - Angajatorul va poate oferi un alt post in firma sa (dar nu este obligat de lege sa faca aceasta) iar dvs. il puteti accepta sau nu.
- Daca nu il acceptati atunci angajatorul trebuie sa va concedieze, cum am spus mai sus, cu art.65 din Codul muncii.

5. Sa nu fiti de acord cu incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) sau sa demisionati (art.81 din codul muncii) pentru ca nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu crestere copil Simona41 Simona41 Buna ziua Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata din 2001, iar din februarie 2014 sunt in concediu crestere copil. Mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)