Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care am lucrat inainte(din 2007) nu ma mai primeste inapoi, intrucat firma si-a restrans activirarea si postul pe care eram angajata, ing. de mediu, a fost desfiintat. As vrea sa stiu daca in aceste conditii pot beneficia de indemnizatie de somaj, intrucat la sfarsitul acestei luni mi se termina concediul de crestere. Ma puteti lamuri, si cam ce ar trebui sa fac? Va multumesc.
da puteti inca prin insasi faptul ca postul dvs a fost desfiintat situatie ce duce la incetarea raporturilor de munca in baza art. 65 [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Timp de 6 luni nu puteti fi concediata.
- Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .